Přeskočit na obsah

Skupina CETIN loni zvýšila provozní zisk o 4,8 procenta na 631 milionů eur

Telekomunikační skupina CETIN Group, která působí v České republice, Maďarsku, Bulharsku a Srbsku, loni zvýšila provozní zisk EBITDA o 4,8 procenta na 631 milionů eur, tedy asi 14,9 miliardy Kč. Celkové výnosy vzrostly o 10,8 procenta na 889 milionů eur, což je v přepočtu asi 21 miliard Kč. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Česká mateřská společnost CETIN loni zvýšila čistý zisk téměř o 12 procent na 2,88 miliardy korun. Konsolidované výnosy vzrostly o 2,5 procenta na 18,9 miliardy korun.

Skupina loni investovala 369 milionů eur (8,7 miliardy Kč), což je o 23 procent více než v roce 2021. Tento trend odráží podle tiskové zprávy významné investice do zavádění nejmodernějších mobilních sítí 5G a rozšiřování optické sítě v České republice.

„K dobrým finančním výsledkům CETIN Group v roce 2022 přispěla rostoucí poptávka po službách konektivity, a to jak v segmentu mobilních dat, tak v segmentu pevného připojení. Zvýšená úroveň investic a další rozvoj naší špičkové síťové infrastruktury nám umožnily poskytovat zákazníkům celou škálu spolehlivých vysokorychlostních telekomunikačních služeb, o které roste zájem,“ uvedl generální ředitel CETIN Group Juraj Šedivý.

V loňském roce CETIN Group úspěšně vstoupila na trh eurobondů umístěním pětiletého nezajištěného prioritního dluhopisu v hodnotě 500 milionů eur. V koňském roce byla rovněž uzavřena transakce, v jejímž rámci získala globální investiční společnost GIC se sídlem v Singapuru v CETINu podíl 30 procent.

Provozovatel telekomunikačních sítí CETIN Group vznikl v České republice v roce 2015 po strukturálním oddělení obchodní a infrastrukturní části společnosti O2 Czech Republic. V roce 2020 prošli podobným rozdělením tři operátoři pod značkou Telenor v Bulharsku, Maďarsku a Srbsku. CETIN Group se tak stala jedním z největších poskytovatelů telekomunikační infrastruktury a služeb konektivity ve střední a východní Evropě. CETIN Group je součástí mezinárodní investiční skupiny PPF.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS