Přeskočit na obsah

Slovensko vyškolí seniory na používání vyspělých technologií, rozdá jim tablety

Slovensko chce vyškolit 172 800 seniorů na používání informačních a komunikačních technologií, absolventům kurzů také rozdá tablety. Projekt zhruba za 70 milionů eur (1,78 miliardy Kč) je součástí slovenské části unijního fondu obnovy, na jehož vytvoření se EU dohodla v zájmu oživení ekonomik po krizi způsobené pandemií. Novinářům to řekla ministryně informatizace Veronika Remišová. „Je potřeba, aby každý v naší společnosti měl přístup k výhodám digitalizace. V současnosti existuje velká skupina lidí, která k těmto výhodám přístup nemá. Generační propast se zvětšuje,“ řekla Remišová.

V pilotní fázi se do kurzů zapojí 1000 seniorů starších 65 let, do konce roku 2026 by pak měla být naplněna celá kapacita projektu. „Všechno se přesouvá do digitálního prostoru, všechny služby jsou digitalizovány. Většina seniorů nemá dovednosti k používání těchto služeb,“ řekla Remišová. Dodala, že podle průzkumu více než dvě pětiny seniorů na Slovensku nevlastní počítač, tablet ani chytrý telefon a že ze zbylé skupiny důchodců tato zařízení využívá v oblasti elektronických služeb jen malá část lidí.

Digitalizace je jednou z pěti základních oblastí, na které se zaměřuje slovenský plán obnovy. Bratislava na konci dubna podala první žádost o čerpání 458 milionů eur (11,6 miliardy Kč) z fondu obnovy, z něhož bude moci Slovensko v rámci grantů použít přibližně šest miliard eur (152 miliard Kč).

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS