Přeskočit na obsah

Snake Keylogger hrozbou číslo 1 pro české organizace

Check Point Research zveřejnil Celosvětový index dopadu hrozeb, podle kterého zůstal v červenci nejrozšířenějším škodlivým kódem Trickbot, ale na druhé místo se po intenzivní phishingové kampani posunul Snake Keylogger.

Vydán byl i žebříček zemí, které jsou nejčastěji terčem kyberútoků. Česká republika klesla o 16 příček až na bezpečnější 82. pozici. Slovensko se v červenci také posunulo mezi bezpečnější země a to z 30. místa na 65. První, tedy nejnebezpečnější, místo patřilo Botswaně.

Snake Keylogger je modulární .NET keylogger a malware určený ke krádežím přihlašovacích údajů. Mezi jeho hlavní funkce patří zaznamenávání stisknutých kláves, krádeže přihlašovacích údajů a odesílání ukradených dat útočníkům. V posledních týdnech se Snake šířil zejména prostřednictvím phishingových e-mailů s různou tematikou.

Snake představuje hrozbu pro soukromí a online bezpečnost uživatelů, protože může krást prakticky všechny druhy citlivých informací a není snadné ho odhalit. Na hackerských fórech lze Snake Keylogger koupit za 25 až 500 dolarů, cena závisí na zvolené konfiguraci a službách.

Keyloggery jsou velmi nebezpečné, protože uživatelé mají tendenci používat stejné heslo a uživatelské jméno pro různé účty. Jakmile jsou ukradené přihlašovací údaje z jedné služby, získají kyberzločinci přístupy k celé řadě dalších služeb, proto je zásadní všude používat unikátní hesla. Pomoci s tím může třeba správce hesel, který umožní generování a správu robustních přístupových kombinací pro každou službu zvlášť.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS