Přeskočit na obsah

Soud EU podpořil Evropskou komisi ve sporu s Googlem kvůli Androidu, pokutu mírně snížil

Tribunál Soudního dvora Evropské unie z velké části potvrdil rozhodnutí Evropské komise, že společnost Google zneužívala svůj operační systém Android k potlačení konkurence. Aby zohlednil závažnost a délku jednání v této věci, rozhodl se snížit pokutu na 4,125 miliardy eur (101,4 miliardy Kč) z původních rekordních 4,34 miliardy eur. Vyplývá to z prohlášení soudu.

Google podle soudu uložil výrobcům mobilních zařízení s operačním systémem Android a provozovatelům mobilních sítí nezákonná omezení s cílem upevnit dominantní postavení svého vyhledávače. „Aby však Tribunál lépe zohlednil závažnost a délku trvání protiprávního jednání, považuje za vhodné uložit společnosti Google pokutu ve výši 4,125 miliard eur,“ uvedli soudci.

Komise firmu Google pokutovala v roce 2018 za zneužití dominantního postavení na trhu u jejího operačního systému Android pro mobilní telefony. Google podle komise od roku 2011 omezoval výrobce zařízení, která Android využívala.

Google dostal miliardové pokuty od Evropské unie za zneužívání svého postavení nebo omezování konkurence také v roce 2017 a 2019. Loni prohrál spor o pokutu 2,42 miliardy eur za zneužití dominantního postavení, kterou dostal od EK v červnu 2017.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy