Přeskočit na obsah

Soud na Slovensku nepravomocně uznal šéfa centrální banky vinným z korupce

Soud na Slovensku trestním rozkazem uznal guvernéra centrální banky (NBS) Petera Kažimíra vinným z podplácení, uložil mu za to pokutu 100.000 eur (2,34 milionu Kč). Rozhodnutí soudu není pravomocné, takzvaný odpor vůči němu už podala elitní složka prokuratury. V případu tak bude vypsáno líčení. S odvoláním na vyjádření soudu a prokuratury to napsal slovenský list Sme. Kauza se týká podezření z podplácení někdejšího šéfa finanční správy Františka Imreczeho. Premiér Eduard Heger vyzval Kažimíra k rezignaci, ten nicméně trvá na své nevinně.

Podle agentury Reuters dnes Kažimír ve svém prohlášení uvedl, že trestní rozkaz ještě neobdržel. “Nespáchal jsem žádný zločin a nemám pochyb o tom, že se obhájím před soudcem při hlavním líčení nebo před odvolacími soudy na Slovensku či v Evropě,” cituje Reuters z prohlášení.

Slovensko je členem eurozóny. Kažimír je tedy zároveň členem Rady guvernérů Evropské centrální banky (ECB), která určuje měnovou politiku ve dvaceti zemích, kde se používá euro. ECB se k vývoji kolem Kažimíra bezprostředně nevyjádřila. O funkci guvernéra NBS by Kažimír, pokud sám nerezignuje, mohl přijít až v případě pravomocného odsouzení. Podle zákona guvernéra jmenuje a odvolává hlava státu na návrh vlády, který musí schválit parlament.

Podle dostupných informací se kauza týká období, kdy někdejší místopředseda nyní opozičních sociálních demokratů (Směr-SD) Kažimír zastával funkci ministra financí. Proti Kažimírovi vypovídal Imrecze. Řekl, že mu Kažimír odevzdal obálku, ve které bylo 48.000 eur (1,12 milionu Kč). Slovenská média dříve informovala o podezření, že Kažimír jako prostředník peníze předal v souvislosti s daňovými kontrolami soukromých firem. Imrecze v jiné korupční kauze vyvázl letos v únoru s podmínkou a peněžitým trestem.

Premiér Heger a někteří další slovenští politici už Kažimíra vyzvali, aby z čela NBS odešel. “Je neakceptovatelné, aby v právním státě zastával funkci guvernéra renomované a uznávané instituce člověk, jehož soud uznal vinným z podplácení,” řekl u vchodu do budovy NBS Heger, kam svolala tiskovou konferenci jeho neparlamentní strana Demokraté. Do ní předseda slovenské vlády přestoupil v březnu.

Prezidentka Zuzana Čaputová v reakci na rozhodnutí soudu uvedla, že Kažimír by měl zvážit odstoupení z funkce guvernéra NBS.

Strana Hlas-sociální demokracie expremiéra Petera Pellegriniho nařkla Hegera z toho, že nepravomocné rozhodnutí soudu v Kažimírově kauze zneužil ke své předvolební kampani. Předseda Směru-SD Robert Fico uvedl, že odsouzení guvernéra Kažimíra bez vypsání líčení je pouze primitivním pokusem dát médiím titulek a důvodem k útokům na jeho stranu.

Trestním rozkazem může soud uznat obžalovaného vinným i bez nařízení líčení, a to v případě, kdy má soudce za to, že žalovaný skutek je spolehlivě prokázán důkazy. Kažimírův advokát trestní rozkaz nekomentoval z důvodu, že mu ještě nebyl doručen.

Kažimír byl nejprve obviněn v roce 2021, loni jeho stíhaní ale zrušila slovenská prokuratura. Později Kažimíra policie v případu znovu obvinila.

Kažimír zastával funkci ministra financí v letech 2012 až 2019, následně nastoupil do čela NBS na šestileté funkční období. V této souvislosti se vzdal členství ve Ficově straně, která se před zářijovými předčasnými volbami těší u obyvatel Slovenska největší oblibě. Po posledních volbách z konce února 2020, které skončily porážkou Směru-SD, policie v různých kauzách obvinila například pracovníky justice včetně soudců, podnikatele, ale také představitele různých institucí z dob předchozího dlouholetého vládnutí Směru-SD. Mezi nimi byl také Imrecze a rovněž někdejší šéf elitní složky prokuratury Dušan Kováčik, který si už ve vězení odpykává trest za korupci.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS