Přeskočit na obsah

Soul využívá geotermální technologie k dekarbonizaci budov

Soulská metropolitní vláda (SMG) oznámila, že v rámci své snahy o dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050 převádí své veřejné budovy, včetně radnice, na ekologický geotermální energetický systém.

SMG například letos dokončí výměnu starých systémů vytápění a chlazení stadionu Mokdong za geotermální.

Spotřeba energie

Po zavedení geotermálního systému se očekává pokles spotřeby energie téměř o jednu třetinu (30 procent). SMG také uvádí, že hladina hluku a vibrací klesne, protože nový systém nevyžaduje žádný venkovní kondenzátor.

Geotermální energetický systém generuje tepelnou energii pro vytápění a chlazení budov z půdy, skalního podloží a podzemní vody. V létě je podzemní teplota nižší než nadzemní a naopak v zimě a systém těchto teplotních rozdílů využívá.

SMG zveřejnilo svůj Komplexní plán pro opatření v oblasti klimatu k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050 a zavedení systému geotermální energie ve veřejných budovách je jedním z projektů, které jsou součástí plánu.

Soul s plánem odhalil svůj záměr zvýšit míru pronikání nové a obnovitelné energie na 12,6 procenta v roce 2026 a 21 procent v roce 2030 ze současné míry 4,3 procenta. Cílem je dosáhnout cílů podporou využívání nových a obnovitelných energetických systémů – geotermálních, hydrotermálních, malých vodních elektráren a solární energie – a postupným vyřazováním fosilních paliv.

SMG plánuje zavést systém v pěti nových budovách, včetně Pyeongchang-dong Art Complex letos, v dalších osmi budovách včetně Robot & AI Museum v roce 2023 a ve třech dalších budovách včetně West Seoul Museum v roce 2024.

Kromě toho může město vyžadovat použití geotermálního systému u velkých budov a stavebních plánů – veřejných zařízení a rozsáhlých projektů údržby.

Soul navíc poskytne dotaci ve výši 1,75 milionu jihokorejských wonů domům, které nově nainstalovaly geotermální systém.

„Abychom se proaktivně vypořádali s rostoucími cenami ropy a dosáhli uhlíkové neutrality do roku 2050, musíme přimět více lidí, aby využívalo obnovitelné zdroje energie. Proto zvýšíme finanční investice, poskytneme větší podporu soukromým půjčkám, nabídneme dotace a budeme vyžadovat nové budovy s využíváním geotermální energie,“ řekl Yoo Yeon-Sik, generální ředitel Climate & Environment Headquarters, Soul.

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS