Přeskočit na obsah

Společnost ALSTOM představila vodíkový vlak

V České republice a na Slovensku byl ve dnech 17. – 25. května představen první a jediný vlak na vodíkový pohon na světě – Coradia iLint společnosti Alstom. Vlak postupně zavítal do měst Praha, Česká Třebová, Olomouc, Krnov, Ostrava, město Jihlava, České Budějovice, Tábor, Velim, Hradec Králové, Liberec, Česká Lípa, Děčín a Ústí nad Labem. Na Slovensku pak do měst Prievidza, Nitra, Nové Zámky, Komárno a Bratislava.

Dopravci dnes k přepravě osob na neelektrifikovaných tratích používají většinou dieselové jednotky. Emise a hladina hluku u těchto vlaků se spalovacími motory však omezují výhody železniční dopravy ve srovnání s jinými způsoby dopravy pokud jde o dopady na životní prostředí. Coradia iLint je plně bezemisní vlakové řešení.

Trakční systém využívá palivové články, které vyrábějí elektřinu spojením vodíku a kyslíku na vodu a jedinou emisí je pára a kondenzovaná voda, zatímco pracuje s nízkou hladinou hluku. Nahrazení dieselové trakce technologií palivových článků navíc umožňuje udržitelný provoz vlaku, zatímco jeho výkon odpovídá výkonu běžných regionálních vlaků.

Desetiletí výzkumu věnované vodíkovým technologiím vedlo k potvrzení jejich bezpečnosti v mnoha aplikacích a způsobech využití. Podle Německé asociace vodíkových a palivových článků (DWV) jsou vysokotlaké zásobníky s vodíkem ve srovnatelných rizikových situacích ve skutečnosti bezpečnější než benzinové nádrže. Homologace vozidel navíc podléhá extrémně přísným kontrolám, které pokrývají všechny bezpečnostní aspekty.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: B2B NETWORK NEWS