Přeskočit na obsah

Společnost CityQ uvádí na trh čtyřkolové elektrokolo s funkcemi podobnými autu

Startup CityQ, který se zabývá technologiemi pro mobilitu, uvádí, že rozšiřuje výrobu své řady ebiků „podobných autu“ a nabízí jak nákladní, tak osobní modely.

Podle společnosti CityQ si účelové čtyřkolové ebiky se sedadly pro více cestujících, nákladní kapacitou, ochranou proti povětrnostním vlivům a digitálním pohonným ústrojím zachovávají schopnosti podobné automobilům, přičemž jsou výrazně lehčí, ovladatelnější a udržitelnější než elektromobily (EV).

Infrastruktura pro nabíjení automobilů

CityQ tvrdí, že s čistou hmotností pouhých 120 kg je nejlehčím dostupným vozidlem podobným automobilu. Při porovnání celkové uhlíkové stopy (z konstrukce vozidla a emisí z celoživotního provozu) také tvrdí, že ebiky CityQ jsou přibližně o 90 % udržitelnější než vozidla na spalovací pohon a o 80 % udržitelnější než elektromobily.

Ebiky jsou navrženy tak, aby byly stejně vhodné pro doručovací služby, údržbáře, sdílené platformy, rodiny nebo každodenní dojíždění.

Ebiky mají dojezd 110 km při použití dvou vyměnitelných baterií a zvládnou mírné stoupání o sklonu 20 % při naložení až 250 kg nákladu nebo osob, a to s malou námahou při šlapání. Maximální rychlost je 25 km/h, což je pro ebiky typické vzhledem k regulačním zákonům.

„Města nemusí čekat na autonomní vozidla, létající drony nebo novou infrastrukturu, aby se snížil automobilový provoz a znečištění. To přijde přirozeně díky přijetí inovací v rámci zmenšených elektrických vozidel, jako jsou mikroautomobily, mikromobilita a CityQ,“ řekl Morten Rynning, generální ředitel společnosti CityQ.

„Naše první revoluční nákladní ebiky – již byly přijaty odborníky a globálními zákazníky a tisíce jich oslovily, aby otestovaly nebo objednaly náš rodinný ebike, který by měl být uveden na trh v letošním roce. Budeme první společností, která úspěšně překlenula propast mezi automobily a ebiky – pro všechny typy dopravy ve vnitřních městech.“

Společnost CityQ dosud získala více než 3 miliony eur v počáteční fázi financování, když vyvíjela své inovativní produkty a budovala výrobní kapacity. Její nákladní modely budou uvedeny na trh na jaře 2024, osobní verze budou k dispozici na podzim. Prvními trhy pro uvedení na trh jsou Německo, Benelux, Velká Británie a Skandinávie a předobjednávky jsou nyní otevřeny.

CityQ je norský a německý technologický startup v oblasti mobility, který navrhuje a vyrábí řadu lehkých elektrických vozidel s pocitem podobným osobnímu automobilu pro městskou dopravu. Její nové čtyřkolové ebiky kombinují softwarově řízené inovace elektrického pohonu a účelovou konstrukci vozidla, aby vyvinuly alternativu k automobilům a tradičním jízdním kolům.

Společnost v současné době vyvíjí a vyrábí své ebiky v Německu.

Zdroj: smartcitiesworld.net

Foto: CityQ

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS