Přeskočit na obsah

Společnost Intel představila neuromorfní systém Hala Point s 1,15 miliardami neuronů

Společnost Intel vytvořila největší neuromorfní systém na světě, výpočetní systém, který je vytvořen podle vzoru lidského mozku a nervového systému.

Systém s kódovým označením Hala Point, který má 1,15 miliardy neuronů, je pokrokem v práci, které dosáhla první generace rozsáhlého výzkumného systému Pohoiki Springs, a poskytuje 10× větší kapacitu neuronů a 12× vyšší výkon.

Systém s 20 petaops (nezaměňovat s petaflops) je umístěn v Sandia National Labs Ministerstva energetiky (DOE). Skládá se z 1 152 procesorů Loihi 2 vyrobených na čtyřprocesorovém uzlu Intel v šasi datového centra se šesti rackovými jednotkami; a z více než 2 300 vestavěných procesorů x86 pro pomocné výpočty.

Loihi 2, který byl vydán v roce 2021, se skládá ze 128 neuronových jader a šesti vestavěných procesorů propojených sítí na čipu.

Intel uvádí, že efektivita systému může dosáhnout 15 TOPS/W při INT8, což podle společnosti umožňuje překonat systémy postavené na tradiční architektuře GPU a CPU.

Kromě 1,15 miliardy neuronů systém podporuje také až 128 miliard synapsí rozdělených na více než 140 544 neuromorfních výpočetních jader, která spotřebují maximálně 2 600 W energie. Společnost Intel uvádí, že kapacita neuronů v systému Hala Point odpovídá zhruba kapacitě sovího mozku nebo mozkové kůry opice kapucínské.

Hala Point budou využívat výzkumníci v Sandii pro pokročilý výzkum v oblasti výpočetní techniky v měřítku mozku se zaměřením na řešení vědeckých výpočetních problémů v oblasti fyziky zařízení, počítačové architektury, počítačové vědy a informatiky.

„Práce s Hala Pointem zlepšuje možnosti našeho týmu v Sandii při řešení výpočetních a vědeckých modelovacích problémů,“ řekl Craig Vineyard, vedoucí týmu Hala Point v Sandia National Laboratories.

„Provádění výzkumu se systémem této velikosti nám umožní držet krok s vývojem umělé inteligence v různých oblastech, od komerčních přes obranné až po základní vědu.“

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS