Přeskočit na obsah

Společnosti Nokia a Proximus zavádějí nejrychlejší optickou síť na světě

Společnosti Nokia a Proximus uvedly na trh nejrychlejší optickou síť na světě na mediální akci v Antverpách, které se zúčastnil belgický ministr pro telekomunikace, starosta Antverp a vedoucí pracovníci a inženýři z těchto dvou společností.

První 25G PON síť, fungující na stávajících vláknech a zařízeních Nokia nasazených v síti Proximus, spojuje budovu Havenhuis v antverpském přístavu s ústředím Proximus uprostřed města. Rychlost sítě přesáhla 20 gigabitů za sekundu, což z ní dělá nejrychlejší optickou síť na světě.

Proximus je předním poskytovatelem pevných širokopásmových sítí v Belgii se 45,9% podílem na trhu. Provozovatel akceleruje přechod na optická vlákna, každý rok přidává 10% pokrytí a má za cíl dosáhnout do roku 2028 pokrytí alespoň 70% domácností a podniků. V rámci své vize Inspire 2022 vytváří vysokokapacitní otevřenou síť, která bude k dispozici všem operátorům, což eliminuje potřebu overbuildu vláken.

Rupert Wood, ředitel výzkumu optických sítí ve společnosti Analysys Mason, uvedl: „Dnešní úspěch 25G PON ukazuje neomezený potenciál vláken. Tento další vývoj technologie vláken poskytne podnikům konektivitu vyšší než 10 Gbs a kapacitu potřebnou pro podporu přenosu 5G spolu s budoucími službami příští generace, jako je masivní virtuální realita a digitální dvojčata v reálném čase.”

Guillaume Boutin, generální ředitel Proximus, uvedl: „Aktivace první 25G PON sítě na celém světě formuje naši odvážnou ambici být určovatelem trendů, stát se referenčním operátorem v Evropě a proč ne na celém světě. Společně s Nokií jsme dosáhli technologického skoku vpřed, který se stane klíčovým činitelem digitálu a ekonomiky a společnosti, za kterou stojíme. Dnešní oznámení je také příležitostí podívat se na tempo, jakým spojujeme občany Antverp s technologií budoucnosti. Díky obrovským investicím realizujeme v Evropě nevídané zrychlení a jsem přesvědčen, že to bude zásadní pro zachování konkurenceschopnosti pro nás jako společnost, ale také pro Antverpy jako město a pro celou naši ekonomiku.“

Federico Guillén, prezident síťové infrastruktury Nokia, uvedl: „Před 10 lety naše společnosti uvedly na trh technologii, která umožnila přechod na HD TV. Dnes vytváříme historii znovu se sítí, která je 200krát rychlejší. Jsme hrdí na to, že podporujeme společnost Proximus při poskytování první 25G PON sítě na světě, poháněné čipsetem Nokia Quillion, který podporuje tři generace PON technologií. Quillion si od svého uvedení na trh v loňském roce osvojilo více než 100 operátorů a všichni operátoři, kteří dnes používají řešení GPON a XGS-PON založené na Quillionu, mají dnes schopnost snadno přejít na 25G PON.“

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS