Přeskočit na obsah

Stát loni vyplatil stranám na příspěvcích 575 mil. korun

Stát loni vyplatil na příspěvcích politickým stranám a hnutím 575 milionů korun. Největší částku, 139,7 milionu korun, získalo hnutí ANO. Druhý nejvyšší příspěvek šel Starostům a nezávislým (STAN), kterým stát vyplatil 93 milionů korun. Vyplývá to z údajů, které zveřejnilo ministerstvo financí. Stát přispívá stranám na činnost podle počtu zastupitelů a zákonodárců a také na provoz jejich institutů.

Na třetím místě mezi příjemci byla ODS, které stát zaplatil 87,2 milionu korun. Piráti získali 55,5 milionu korun, KDU-ČSL 52,3 milionu. Hnutí SPD stát přispěl částkou 40 milionů korun, TOP 09 získala 30,5 milionu korun.

Ze stran, které nejsou zastoupeny ve Sněmovně, získali nejvyšší příspěvek sociální demokraté, kterým stát vyplatil 22,6 milionu korun. KSČM si připsala 11,5 milionu korun a Přísaha 9,4 milionu korun.

Příspěvek na činnost zahrnuje stálý příspěvek a příspěvek na mandát. Stálý příspěvek činí ročně šest milionů korun pro stranu a hnutí, které získaly v posledních sněmovních volbách tři procenta hlasů. Za každých dalších i započatých 0,1 procenta hlasů obdrží strana a hnutí ročně 200.000 korun. Příspěvek se dál nezvyšuje po dosažení pěti procent hlasů. Příspěvek na mandát poslance a senátora činí ročně 900.000 a na mandát člena zastupitelstva kraje a člena zastupitelstva hl. m. Prahy 250.000 korun. V roce konání voleb do Sněmovny, Senátu, zastupitelstva kraje nebo zastupitelstva hlavního města se propočítávají roční státní příspěvky za každé volební období zvlášť.

Nárok na příspěvek na podporu činnosti politického institutu vzniká straně a hnutí, jejíž alespoň jeden poslanec byl zvolen za danou stranu a hnutí alespoň ve dvou z posledních tří po sobě jdoucích volebních období Sněmovny včetně probíhajícího volebního období. Ročně činí desetinu z celkové výše příspěvku na činnost.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy