Přeskočit na obsah

Stavebnictví kleslo i v dubnu, průmysl zpomalil růst, obchod byl v přebytku

Stavební výroba v Česku třetí měsíc po sobě klesla, průmyslová výroba v dubnu mírně vzrostla jen díky výrobě automobilů. Nárůst vývozu aut a také menší schodek obchodu s palivy pomohl i zahraničnímu obchodu – skončil čtvrtý měsíc v řadě v přebytku, a to 8,4 miliardy korun. Výsledky dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová výroba v Česku v dubnu zpomalila meziroční růst na 1,2 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o 2,9 procenta. Výroba aut sice stoupla o 30 procent, naprostá většina ostatních průmyslových odvětví ale výrobu snížila. Hodnota nových zakázek meziročně vzrostla o necelá tři procenta. Meziměsíčně průmyslová produkce klesla o 1,9 procenta.

Stejně jako v předchozích měsících dubnový výsledek průmyslu ovlivnila zejména loňská nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel. “Průmyslových odvětví, u kterých meziročně produkce vzrostla, však opět ubylo,” uvedl ředitel odboru zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Analytici míní, že vyhlídky průmyslu pro další období nejsou optimistické a letos bude zřejmě výroba stagnovat. “Po růstu průmyslu o 2,5 procenta v loňském roce očekává konsensus ekonomů pro letošní rok zhruba jeho stagnaci,” uvedl hlavní ekonom České bankovní asociace Jakub Seidler. Ačkoli dosavadní letošní výsledky jsou z důvodu silnější výroby automobilů nad očekávání, automobilový sektor začne podle něj postupně svůj výkon ztrácet a v druhé polovině roku začne průmysl meziročně klesat.

Ačkoli výroba aut má šanci si udržet tempo předchozích měsíců, růst v meziročním srovnání začne hatit postupně se zvedající základna, míní analytik UniCredit Bank Patrik Rožumberský. Aby si průmysl udržel růstovou dynamiku, muselo by nastat oživení v dalších odvětvích, a to se zatím nerýsuje, dodal.

České stavebnictví v meziročním srovnání vzrostlo naposledy v lednu, od té doby klesá. V dubnu meziroční pokles zrychlil na 6,4 procenta z revidovaných 2,6 procenta v březnu. Nižší byla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství. Meziměsíčně klesla stavební výroba o 3,4 procenta.

Stavební výrobu podle ekonomů brzdí hlavně snížená poptávka kvůli vysokým úvěrům a inflaci. V budoucnu se podle nich situace zřejmě nezlepší. “Na stavebnictví doléhají důsledky vysoké inflace a recese, která přinutila privátní i veřejný sektor k přehodnocení a odkladu jejich investičních záměrů,” řekl hlavní ekonom Banky Creditas Petr Dufek.

Podle ekonoma Komerční banky Martina Gürtlera v blízkých měsících nelze očekávat zlepšení situace. “Nejenže se tedy nedaří v oblasti bytové výstavby, ale podle dat ze stavebnictví váznou i inženýrské stavby z velké části financované ze státního rozpočtu,” uvedl Gürtler. Investice do dopravní infrastruktury budou podle něj zároveň zpomalovat chystaná úsporná opatření vlády.

Zahraniční obchod Česka skončil v dubnu přebytkem 8,4 miliardy korun. K meziročnímu zlepšení o 36,6 miliardy mu pomohl především menší schodek obchodu se zemním plynem spolu se zvýšením vývozu motorových vozidel. Export vzrostl v dubnu meziročně o 2,3 procenta na 347,9 miliardy Kč, dovoz naproti tomu klesl o 7,8 procenta na 339,4 miliardy korun.

Údaje o vývoji zahraničního obchodu ukazují, že loňský hluboký deficit obchodní bilance byl přechodnou záležitostí, shodli se analytici. Letos bude podle nich export hlavním tahounem růstu hrubého domácího produktu (HDP).

“Duben potvrdil trend z tohoto roku. Dovoz klesá kvůli poklesu cen dovážených energií. Růst vývozu táhne automobilový průmysl, který se vzpamatovává z nedostatku čipů a kabelů. Na druhou stranu ostatním odvětvím se vývozně příliš nedaří,” uvedl ekonom Deloitte Václav Franče. Jiří Pour z UniCredit Bank doplnil, že za vyšším vývozem motorových vozidel stála z velké části relativně silná poptávka v Evropě, která je patrná i v datech o registracích nových vozidel.

TZ

Zdroj: B2B NETWORK NEWS