Search
Close this search box.

STC si vybrala Celonu pro soukromé 5G na Blízkém východě

Celona má dohodu se skupinou STC (Saudi Telecommunication Company) Group na Blízkém východě o privátním 5G. Operátor využije systém 5G společnosti Celona k posílení prodeje digitálních změn v těžebním, výrobním a logistickém sektoru. Dvojice měla v březnu na veletrhu LEAP 2024 v Rijádu v maketě skladu „plnohodnotný“ systém automaticky řízených vozidel (AGV) běžící na 5G.

Dohoda byla podepsána na LEAP 2024. Celona byla představena jako 5G systém za displeji připojených dolů, továren a přístavů STC. Prezentace zahrnovala řadu řídicích aplikací, včetně bezpečnosti a zabezpečení, monitorování a detekce narušení, stejně jako toho, jak lze soukromé 5G využít pro páteřní připojení pro satelitní připojení ve vzdálených prostředích.

Saúdskoarabská firma bude používat systém Celona v rámci svých cloudových služeb, řešení IoT a nabídky kybernetické bezpečnosti pro podnikové zákazníky v regionu. Celona to označila za přlomovou dohodu, která spojí podniková řešení obou společností pro privátní 5G konektivitu a řešení digitálních změn.

Mehmet Yavuz, spoluzakladatel a technologický ředitel společnosti Celona, řekl: „Společná nabídka představí přístup k privátním sítím zaměřený na podnikání, který je navržen tak, aby uspokojil rostoucí poptávku po spolehlivých bezdrátových funkcích, rozsáhlém pokrytí a bezproblémové konektivitě, která je nezbytná pro podnikové aplikace závislé na síti a systémy IoT.“

O dohodě se toho moc neřeklo. STC ještě v březnu spolupracovala s finským dodavatelem Nokia, který zůstává předním poskytovatelem privátních mobilních telefonů a hlavním cílem pro Celonu. STC a Nokia testovaly privátní 5G založené na otevřené otevřené síti RAN nativní pro cloud. STC se zaměřuje na „otevřené, virtualizované, flexibilní a interoperabilní“ privátní sítě.

Zkušební verze společnosti Nokia byla hostována na cloudové platformě Microsoft Azure Operator Nexus. STC uvedla: „Naše spolupráce se společnostmi Nokia a Microsoft podtrhuje náš závazek podporovat digitální transformaci a umožnit našim zákazníkům využít plný potenciál pokročilých technologií v rámci našeho výzkumu a vývoje s našimi partnery a hyperscalery.“

Nic nenasvědčuje tomu, že by dohoda s Celonou byla exkluzivní. Nokia 30. dubna oznámila paralelní dohodu s operátorem na Blízkém východě Ooredoo Group o spolupráci na privátním 5G, opět se zaměřením na podnikovou transformaci s průmyslovým IoT a AI a tak dále. Nikde ani zmínka o tom, že by tato dohoda byla exkluzivní.

Společnost STC podepsala dohodu o společném podniku se saúdskoarabským veřejným investičním fondem o založení nové společnosti IoT v roce 2022, aby se Saúdská Arábie stala regionálním centrem podnikové transformace založené na IoT na Blízkém východě a v severní Africe. Od roku 2021 má smlouvu se společností Sensoneo na poskytování chytrého nakládání s odpady v regionu založeného na ultrazvukových NB-IoT senzorech.

Zdroj: rcrwireless.com

Foto: LEAP 2024 – smartcityconsultant.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS 

Zdroj: ICT NETWORK NEWS