Přeskočit na obsah

Superpočítač Leonardo získáte upgrade o 100 petaflopů

Italský superpočítač Leonardo se má dočkat zásadního vylepšení výkonu.

Systém Atos BullSequana XH2000 s procesory Xeon Platinum a GPU akcelerátory Nvidia A100 v současnosti nabízí trvalý výkon Linpack 174,7 petaflops a špičkový výkon 255,75 petaflops.

Systém v hodnotě 120 milionů EUR, poprvé oznámený v roce 2020 a inaugurovaný v listopadu 2022, je v současnosti čtvrtým nejvýkonnějším na nejnovějším seznamu Top500.

CINECA, konsorcium provozující superpočítač, minulý měsíc uvedlo, že společný podnik EuroHPC (EuroHPC JU) nedávno schválil vyjádření zájmu CINECA o modernizaci superpočítače Leonardo s cílem zvýšit jeho výpočetní kapacitu o 100 petaflopů.

Upgrade, známý jako Leonardo Improved Supercomputing Architecture (LISA), bude využívat modulární architekturu Leonarda a jeho cílem je přidat další dva výpočetní moduly.

CINECA uvedlo, že jeden modul bude založen na konvenčních paměťových uzlech s vysokou šířkou pásma, druhý bude zbrusu nový high-end akcelerovaný modul schopný poskytovat špičkovou efektivitu z hlediska výkonu.

CINECA se sídlem v Bologni také provozuje klastr Marconi – mix zařízení Lenovo s akceleračním modulem IBM – který v červenci 2016 nahradil předchozí systém Fermi, stejně jako systém IBM/Lenovo poháněný Intelem známý jako Galileo z roku 2015, provozující systém Nvidia DGX a cloudovou službu HPC.

Systém Leonardo je částečně financován prostřednictvím společného podniku EuroHPC. Lumi založený na HPE-Cray, který se nachází ve Finsku, je nejvýkonnějším systémem EuroHPC JU, který je v současné době online a nabízí udržitelný výkon 309,10 petaflopů. I po upgradu o 100 petaflopů by Leonardo zůstal na čtvrtém místě za LUMI na seznamu Top500.

EuroHPC rozšiřuje exascale ambice

Další superpočítačovou novinkou od EuroHPC JU je, že Jülich Supercomputing Center (JSC) v Německu podepsalo oficiální smlouvu o hostování na prvního evropského exascale superpočítače.

Systém Jupiter, který byl původně oznámen v červnu 2022, šest měsíců poté, co JU začal žádat o hostitele, bude nainstalován později v roce 2023. Předpokládá se, že projekt bude stát přibližně 500 milionů EUR , přičemž polovinu nákladů pokryje EuroHPC JU.

Smlouva o hostování definuje role, práva a povinnosti každé strany. Proces zadávání zakázek na tento nový superpočítač bude řídit EuroHPC JU a bude zahájen v bezprostřední budoucnosti.

Kromě potvrzení JSC pro první evropský exascale systém, EuroHPC JU zveřejnil výzvu s žádostí o hostitele pro druhý exascale superpočítač v Evropě.

JU podal žádost o vyjádření zájmu o hostování špičkového superpočítače dosahujícího „alespoň exascale úrovní výkonu“.

Stroj bude spolufinancován společným podnikem EuroHPC z rozpočtu pocházejícího z programu Digitální Evropa (DEP) spolu s příspěvky příslušných zúčastněných států. Společný podnik bude spolufinancovat až 50 procent celkových nákladů až do výše 300 milionů EUR.

Očekává se, že zařízení bude mít energetický systém v rozsahu 20-25 MW a bude vyžadovat alespoň 700 m2.

Přihlášky je nutné podat do 15. února 2023.

EuroHPC chce více hostitelů petascale

EuroHPC JU také hledá další hostitele pro superpočítače střední třídy.

Společný podnik podal žádost o vyjádření zájmu o hostování petascale systémů. Stejně jako u předchozích strojů bude společný podnik spolufinancovat systémy; v tomto případě až 35 procent celkových nákladů až do výše 48 milionů EUR.

JU očekává, že nový systém nabídne výkon alespoň 15 petaflopů a zabere alespoň 150 m2 podlahové plochy.

Uzávěrka přihlášek je 15. února 2023.

Po podobné žádosti v prosinci 2021 vybral JU další čtyři místa pro umístění superpočítačů střední třídy s petascale nebo pre-exascale schopnostmi v Řecku, Polsku, Irsku a Maďarsku.

Společný podnik EuroHPC do dnešního dne pořídil osm superpočítačů v celé Evropě. Nyní je v provozu pět superpočítačů; LUMI ve Finsku, Leonardo v Itálii, Vega ve Slovinsku, MeluXina v Lucembursku, Discoverer v Bulharsku a Karolina v České republice. Probíhají také práce na dalších superpočítačích: MareNostrum5 ve Španělsku a Deucalion v Portugalsku.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS