Přeskočit na obsah

T-Mobile měl v neděli výpadek služeb, podle operátora čelil kybernetickému útoku

Operátor T-Mobile se v neděli potýkal s rozsáhlými výpadky svých služeb. Zákazníci měli problémy s mobilními daty i voláním, nemohli se dovolat na zákaznickou linku, dostat na web firmy nebo spustit aplikaci. V noci společnost oznámila, že čelila kybernetickému útoku. Obnovila provoz základních služeb, jako je volání či mobilní služby, dál řeší problémy s aplikací Můj T-Mobile a interních systémů.

„V neděli 26. června 2022 došlo ke kybernetickému útoku na společnosti T-Mobile Czech Republic a Slovak Telekom. Provoz základních služeb, jako je volání a mobilní data, je plně funkční. Stále pracujeme na stabilizaci aplikace Můj T-Mobile a interních systémů, abychom našim zákazníkům mohli opět poskytovat co nejlepší zážitek z našich služeb. V současné době probíhá vyšetřování, “ sdělla mluvčí společnosti T-Mobile Zuzana Svobodová.

V neděli operátor na twitteru k příčinám výpadku uvedl, že se jedná o celorepublikový problém s mobilními daty. „Pokud zákazník vypne mobil, ten se po zapnutí nepřihlásí zpět do sítě,“ napsala společnost. Později informovala, že mobilní data i webové stránky opět plně funkční, později zprovoznila i zákaznickou linku.

T-Mobile je s 6,3 milionu zákazníků největším mobilním operátorem na trhu a svou sítí páté generace pokrývá 21 procent obyvatel ČR. Firma patří do mezinárodní skupiny Deutsche Telekom.

Kybernetickým útokům čelí soukromé firmy, státní instituce, nemocnice, média. V květnu postihl masivní a velmi sofistikovaný kyberútok Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). I víc než měsíc po útoku jsou některé služby a interní systémy mimo provoz. Počítačové systém ŘSD napadl ransomware, vyděračský program, který zašifruje data a za jejich odblokování požaduje výkupné.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy