Přeskočit na obsah

Technologická skupina eD group kupuje WinShop Software a vstupuje na retailový trh

Jedna z největších technologických skupin na českém trhu eD group, s obratem přes 15 miliard korun, vstupuje do oblasti maloobchodu. Přes svou dceřinou společnost E LINKX kupuje firmu WinShop Software, která patří mezi přední firmy zabývající se vývojem a dodávkou pokladních systémů. Vstupem na nový trh získává eD group strategického partnera, který má skupině pomoci rozšířit portfolio retailových zákazníků.

Informační technologie, obchod, softwarová řešení, marketing a komunikace, e-commerce a nově také maloobchod. Čtvrtá největší technologická skupina na českém trhu eD group (dle žebříčku TOP 100 ICT společností) rozšiřuje své pole působnosti a skrze svou firmu E LINKX vstupuje do společnosti WinShop, která patří mezi přední výrobce pokladních systémů. Investorský vstup do společnosti je pro skupinu dalším krokem, jak vybudovat ucelený ekosystém, který bude schopný zajistit technologické řešení firmám podnikajícím ve všech fázích prodejního řetězce – od počáteční výroby až po samotný prodej.

„Vytvoření spojení mezi E LINKX, která je již od svého počátku součástí skupiny eD group, a společností WinShop vnímám jako dalším bodem na naší cestě nabízení aktivit s vyšší přidanou hodnotou. Posilujeme tím portfolio softwarových produktů i firem o lídra pokladních systémů a vstupujeme do světa retailu. Na nových akvizicích a projektech pracujeme v technologické skupině eD group dlouhodobě. Chceme našim partnerům i zákazníkům poskytnout komplexní nabídku služeb, které zapadají do ekosystému skupiny,“ říká řídící partner skupiny eD group Martin Štrupl a dodává, že vidí ve spolupráci firem z oblastí IT a retailu velkou přidanou hodnotu i prostor pro růst.

Podle americké poradenské společnosti Gartner by se měl celkový objem výdajů na IT v České republice v roce 2023 přiblížit hranici 300 miliard korun, což je meziročně asi o 5 procent více. Růstové budou zejména segmenty softwaru a IT služeb.

Maloobchod je v České republice ekonomicky stabilní a jako jeden z mála nebyl výrazněji poškozen pandemií koronaviru. I proto ho lze považovat za oblast s velkým ekonomickým potenciálem růstu. Dokazuje to například průzkum spadající pod CBRE Shopping Centre Index, který byl realizován v dubnu 2022. Vyplývá z něho, že i přes lockdown se stále zvyšující kupní síla českých obyvatel promítla právě v maloobchodu. Celkový maloobchodní prodej v roce 2021 vzrostl meziročně o 4,5 procenta. V roce 2020 se jednalo o meziroční nárůst 0,1 %.

Zároveň zhruba 75 procent respondentů uvedlo, že i přes hrozby spojené s neustále se zvyšující inflací plánuje v blízké budoucnosti expandovat a otevírat nové kamenné pobočky.

Výhody spojené s propojením oblastí IT a retailu potvrzuje také výkonný ředitel E LINKX Lumír Kunath. „Propojení s firmou WinShop je dalším významným krokem k naplnění firemní růstové vize. Pokladní systémy přirozeně navazují na naše inovativní projekty, jako jsou aplikace pro vlastní přepravu, řízení skladového hospodářství, evidenci materiálů a zboží apod. Tvoří pomyslnou tečku a podporu retail oblasti, do které díky spojení máme nakročeno,“ dodává Kunath.

Pokladní systémy pro Intersport či Calvin Klein

WinShop Software patří mezi přední výrobce a prodejce pokladních systému. Aktuálně jeho řešení využívá v Česku a na Slovensku více než 360 provozovatelů prodejen, mezi které patří například Klenoty Aurum, Intersport či obchody se značkovým oblečením GUESS a Calvin Klein.

„Začleněním naší společnosti do technologické skupiny eD group byla zakončena snaha nás, zakladatelů a společníků, získat silného strategického partnera, se kterým budeme moci rozšiřovat portfolio našich zákazníků o další významné retailové řetězce. Věříme, že doplněním nabídky našich produktů řešeními E LINKX, propojením vývojových týmů a týmů podpory získáme společně významnou konkurenční výhodu a budeme pro všechny náročné zákazníky první volbou,“ vysvětluje ředitel WinShop Software Michal Říha.

Výši transakce ani jedna ze stran nechce komentovat. V současné době vlastní skupina eD group skrze E LINKX ve společnosti WinShop Software minoritní podíl s možností dalšího majetkového navýšení v následujících letech.

eD group je technologická skupina působící ve střední Evropě v oblasti IT, obchodu, softwarových řešení, komunikace, e-commerce a technologií. Díky ročnímu obratu přesahujícímu 15 miliard korun je čtvrtou největší technologickou skupinou na českém trhu. Celkem je aktivní na třech evropských trzích, zaměstnává více než 650 odborníků a sdružuje celkem 20 firem. Mezi největší patří velkoobchodní IT distributor eD system, IT distributor s přidanou hodnotou DNS či dodavatel softwarových řešení na míru E LINKX.

Společnost E LINKX je ryze českým dodavatelem komplexních softwarových řešení s vysokou specializací na přepravní logistiku a prodej zboží. Firma působí na trhu již 20 let s ročním obratem 100 milionů korun. Zaměstnává 60 odborníků a od svého počátku je spolehlivým a flexibilním partnerem nejen členům skupiny eD group, ale i lídrům na trhu přepravní logistiky.

WinShop Software je společnost zabývající se vývojem obchodních systémů pro maloobchody, velkoobchody a restaurace. Na českém trhu působí více než 27 let, během kterých se firmě podařilo realizovat tisíce pokladních systémů pro malé butiky, prodejny tabáku či značkové prodejní řetězce.

TZ

Obrázek: WinShop

Zdroj: RESELLER CHANNEL NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy