Přeskočit na obsah

Telesat vybírá pro Lightspeed terminály SATCOM

Satelitní operátor Telesat si vybral Cobham SATCOM, aby poskytl přistávací stanice pro jeho nadcházející širokopásmovou satelitní konstelaci na nízké oběžné dráze (LEO).

Společnost zabývající se komunikačními terminály poskytne 3osé terminály TRACKER 4000 Cobham SATCOM pro síť přistávacích stanic Telesat Lightspeed. Bude vyrábět, integrovat a instalovat sledovací antény v pásmu Ka v zařízeních společnosti Telesat po celém světě.

Podle SpaceNews začnou stavební práce na přistávacích stanicích na jaře 2023. Společnosti plánují nainstalovat první ze 30 globálních přistávacích stanic v Kanadě.

„Inovativní anténní technologie Cobham SATCOM poskytuje robustní, odolný a vysoce účinný výkon s přesvědčivou ekonomikou,“ řekl Aneesh Dalvi, ředitel LEO přistávacích stanic a uživatelských terminálů společnosti Telesat. „Nízká spotřeba energie antén TRACKER poskytuje významné finanční výhody a je v souladu s cíli Telesat Lightspeed poskytovat nejlepší konektivitu na podnikové úrovni ve své třídě a zároveň snížit uhlíkovou stopu našeho systému a zachovat zelenou a udržitelnou planetu.“

Konstelace Lightspeed společnosti Telesat bude zahrnovat flotilu 298 satelitů s kombinovanou kapacitou 15 Tbps. Společnost Thales Alenia Space má smlouvu na stavbu satelitů, ale problémy s dodavatelským řetězcem posunuly plánované datum uvedení konstelace.

Dalvi řekl SN, že společnost očekává, že letos v Kanadě získá regulační povolení k vybudování své první přistávací stanice v zemi. Diskuse o zřízení přistávacích stanic jinde jsou v procesu a jsou v „různých fázích pro různé země,“ řekl a dodal, že budou „nějaké v Evropě a v Austrálii“, protože Telesat potřebuje místa v severních a jižních zeměpisných šířkách, aby podpořil počáteční starty. Dohoda zahrnuje možnost rozmístit více než 30 přistávacích stanic, pokud to bude poptávka vyžadovat.

„Jsem nesmírně hrdý, že jsme byli vybráni společností Telesat pro tento kritický prvek Telesat Lightspeed,“ řekl Leif Ottosson, generální ředitel společnosti Cobham SATCOM. „Ve spojení našeho rozsáhlého dědictví ve sledovacích technologiích a zkušeností s vývojem anténních systémů pro více negeostacionárních satelitních systémů jsme nadšeni příležitostí instalovat naše terminály TRACKER v celosvětové síti přistávacích stanic a pomoci umožnit služby Telesat nové generace pro komerční, obranné a vládní zákazníky po celém světě.“

Telesat se stal veřejně obchodovanou společností v listopadu 2021, částečně ve snaze zajistit financování pro dokončení nové konstelace.

Cobham SATCOM již postavil přistávací stanici pro testování prototypu Telesat Phase 1.

Telesat uvedl, že jeho telekomunikační, podnikové, námořní a letecké zákaznické terminály se připojí k satelitům Telesat Lightspeed, které přenášejí uživatelský provoz přes síťovou vesmírnou síť do přistávacích stanic Cobham rozmístěných po celém světě. Přistávací stanice propojí uživatelský provoz s Points-of-Presences pro telekomunikační sítě, internet a cloudové služby a budou podporovat privátní propojení pro zákaznické sítě.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS