Přeskočit na obsah

Tištěné reklamní letáky čte 72 procent Čechů

Tištěné reklamní letáky si alespoň občas prolistuje 72 procent české populace a jako pravidelný zdroj informací o nabídkách prodejců jej využívá 30 procent Čechů. Třetina lidí využívá letáky více než v minulých letech. Vychází to z nejnovějšího průzkumu agentury STEM/MARK pro Českou distribuční mezi 1500 respondenty.

„Spousta lidí si podle letáků vybírá prodejny, kam zajde nakoupit nebo sestavuje nákupní seznamy. Pro každého druhého Čecha jsou navíc nejpřehlednějším zdrojem informací o akčních nabídkách prodejců. To reflektuje také čtenost, která je z hlediska pravidelnosti vyšší u tištěných letáků než u online letáků, mobilních aplikací či jiných médií. Přestože žijeme v digitální době, stále existuje početná skupina lidí, která preferuje tištěný leták,“ uvedl obchodní ředitel České distribuční Jaroslav Staněk.

Celkem 39 procent respondentů uvedlo, že si pokaždé prohlíží nový akční leták, i když se zrovna nechystá na nákup. Domácnosti podle slevových akcí v tištěných letácích nakupují pokaždé v 45 procentech případů a jen občas ve 42 procentech. Při sestavování nákupních seznamů se tištěnými akčními letáky vždy řídí 25 procent domácností a zhruba v polovině případů 37 procent domácností. Pouze 12 procent respondentů uvedlo, že se ve svých nákupních seznamech akčními letáky nikdy neinspirují.

Na letácích spotřebitele nejvíce zajímají potraviny, následované drogerií a kosmetikou. Na dalším místě je s velkým odstupem kategorie produktů domácnost a zahrada. Takřka polovinu lidí (45 procent) v tištěných letácích zajímá sleva na zboží v konkrétní kategorii bez ohledu na značku, 32 procent respondentů pak hledá slevu konkrétního výrobku nebo značky.

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS