Přeskočit na obsah

TON Foundation uvádí na trh TON Storage – řešení pro ukládání souborů nové generace

TON Foundation oznámila dlouho očekávané spuštění TON Storage, decentralizovaného řešení pro sdílení souborů a ukládání dat, které je nastaveno tak, aby vyřešilo řadu problémů způsobených objemem dat, které náš moderní způsob života vyžaduje. TON Storage je podobné sdílení souborů peer-to-peer prostřednictvím „torrentů“, ale k přenosu dat prostřednictvím decentralizované, zabezpečené a privátní počítačové sítě využívá blockchain TON (The Open Network). Uživatelé si tak budou moci volně a bezpečně vyměňovat soubory libovolné velikosti, přičemž všechna data budou automaticky zálohována a zašifrována.

U tradičních torrentů není zaručeno uložení – soubor bude existovat pouze v případě, že jej ukládá alespoň jeden uzel. Při použití tradičních torrentů však není motivace soubor ukládat, a proto nelze dlouhodobě zaručit jeho uložení. To může být vhodné pro nedůležitá data, ale pro důležitá data je zásadní záruka uložení. TON Storage je revoluční, částečně proto, že dokáže zaručit skladování prakticky navěky. TON Storage bude využívat finanční pobídky pomocí chytrých kontraktů na blockchainu. Operátor uzlu a uživatel vytvoří inteligentní smlouvu na blockchainu TON, která zaručí, že uživatel zaplatí pevnou částku v Toncoinu za uložení souborů po předem stanovenou dobu.

Kdokoli se může stát provozovatelem uzlu v síti TON a přijímat platby od ostatních uživatelů za hostování souborů – i když provozuje pouze jeden uzel. Dostupnost tohoto nového produktu bude motivovat nové, nezávislé uživatele, aby se připojili k síti TON, což pomůže ještě dále rozvíjet ekosystém TON.

TON Storage se navíc výkonně kombinuje s TON Sites a TON DNS, což umožňuje webům spouštět se v síti TON bez potřeby pevné IP adresy, centralizované domény nebo certifikovaného centralizovaného centra. TON Sites mohou být hostovány na TON Storage – bez potřeby webového serveru. To dává TON Foundation další díl skládačky, aby dosáhla svého cíle, kterým je zcela decentralizovaný internet.

Anatolij Makosov, zakládající člen TON Foundation, řekl: “Spuštění TON Storage bylo dlouho očekávané; tuto technologii mohou používat jak jednotliví uživatelé, tak služby s mnohamilionovým publikem. Poskytování spolehlivého řešení distribuovaného úložiště je dalším krok v realizaci naší vize decentralizovaného, otevřeného internetu. Nemůžeme se dočkat, až uvidíme, jaké produkty naše komunita pomocí této technologie vytvoří.“

Zdroj: TON Foundation

Zdroj: ICT NETWORK NEWS