Přeskočit na obsah

TP-Link Archer AX53: Rychlost nové generace

Společnost TP-Link představuje na trhu novinku v podobě AX3000 dvoupásmového bezdrátového routeru Archer AX53 s podporou standardu Wi-Fi 6 (802.11ax), díky kterému dosahuje maximální přenosové rychlosti až 3 000 Mb/s.

TP-Link je jedním z nejflexibilnějších výrobců síťových zařízení v tom smyslu, že se umí rychle přizpůsobit nárokům moderní doby na domácí připojení, zejména na zvyšující se potřeby šířky pásma (bandwidth). Jednotlivá zařízení s podporou Wi-Fi 6 tak společnost na trh přináší už delší dobu. Nejnovější model Archer AX53 ukazuje, že s nákupem Wi-Fi 6 routeru už není třeba čekat, když už dnes můžete naplno využít rychlost, kterou tenhle standard nabízí.

Díky maximální rychlosti přenosu dat do 2 402 Mb/s ve frekvenčním pásmu 5 GHz, respektive 574 Mb/s v 2,4GHz pásmu se můžete těšit na plynulejší streamování i rychlejší stahování dat. A to na více zařízeních současně. Technologie OFDMA čtyřikrát navyšuje kapacitu, a umožňuje tak souběžný přenos na více koncových zařízení, od smartphonů a tabletů přes stolní počítače až po herní konzole a smart TV.

Novinka je určená i k realizaci datově natolik náročných aktivit, jako je streamování videa ve vysokém rozlišení. A to opět v danou chvíli nejen na jednom zařízení. Díky nejnovějšímu standardu Wi-Fi 6 si můžete užít vyšší rychlosti, menší odezvy a vyšší kapacitu připojení, takže současně může některý z vašich členů rodiny hrát nejnovější on-line herní tituly a vy přitom nerušeně sledovat video přes internet. Nebo se z obývacího pokoje účastnit podnikové video konference. A to bez čekání a složitého načítání.

Samozřejmostí jsou i technologie, které má router navíc a které dále zajišťují vyšší rychlost a stabilitu. Kromě zmíněné technologie OFDMA jde třeba o 4 externí antény, technologii Beamforming (modelování paprsku), díky nimž tenhle router dokáže zajistit připojení pro desítky zařízení současně, a to bez vnímatelné odezvy. To znamená rychlejší reakce routeru jak při hraní, tak třeba při videochatu.

Za zmínku jistě stojí také technologie Target Wake Time, která zvyšuje výdrž baterie koncových zařízení a umožňuje jim lépe komunikovat při současné nižší spotřebě energie. Nebo také podpora hlasového ovládání přes asistenta Amazon Alexa.

V oblasti zabezpečení využívá router řešení TP-Link HomeShield, které znamená pokročilou úroveň bezpečnosti pro neomezený počet připojených klientů. Tímto způsobem je výrazně zvýšena úroveň vašeho soukromí i ochrany dat. K dispozici jsou třeba síťový skener, který v reálném čase mapuje a detekuje potenciální rizika, prvky rodičovské kontroly i QoS (Quality-of-Service) pro přiřazení priority konkrétním zařízením. To vše zdarma. V placené verzi Pro pak získáte i vylepšené zabezpečení pro připojená IoT zařízení, extra prvky rodičovské kontroly nebo preventivní ochranu před DDoS útoky. Novou úroveň bezpečnosti zajišťuje i podpora nejnovějšího standardu šifrování WPA3.

Wi-Fi router TP-Link Archer AX53 podporuje technologii OneMesh, díky které nabízí bezproblémové pokrytí celé domácnosti bez výpadků a prodlev. Jednotlivá koncová zařízení mohou přepínat mezi zdroji signálu podle toho, který zdroj právě vysílá nejsilněji a nejefektivněji.

Již standardem je pak možnost snadného nastavení a obsluhy třeba přes mobilní aplikaci Tether, která je k dispozici pro Android i iOS v češtině. Alternativně lze využít i pokročilé webové rozhraní, které spustíte z libovolného zařízení vybaveného internetovým prohlížečem.

Klíčové vlastnosti Archer AX53:

Gigabitová síť s rychlostí Wi-Fi 6 – 2 402 Mbit/s v pásmu 5 GHz a 574 Mbit/s v pásmu 2,4 GHz pro plynulejší streamování obsahu a rychlejší stahování.
Připojení většího počtu zařízení – technologie OFDMA 4násobně zvyšuje kapacitu a umožňuje souběžné přenosy dat na více zařízení.
Ultra nízká latence – hraní her a videohovory s rychlejší odezvou.
Rozšířené pokrytí Wi-Fi sítě – čtyři externí antény s vysokým ziskem a technologie Beamforming společně zvyšují sílu signálu a spolehlivost Wi-Fi sítě ve vaší domácnosti.
TP-Link HomeShield – vylepšené zabezpečení na ochranu před nejnovějšími kybernetickými hrozbami.
Prodloužená výdrž baterie – technologie Target Wake Time umožňuje zařízením komunikovat častěji, ale s nižší spotřebou energie.
Kompatibilní s aplikací Alexa – ovládejte router pomocí hlasových příkazů a usnadněte si život s chytrým asistentem Amazon Alexa.

TZ

Zdroj: KANKRY

Generated by Feedzy