Přeskočit na obsah

Trendy pro rok 2022: Hlad po datech ovlivněný prací z domova i rozvojem umělé inteligence

Hlavním tématem roku 2022 se pro většinu odvětví stala digitální transformace. Epidemie Covidu-19 přiměla firmy, aby změny, které se měly uskutečnit v řádu let, realizovaly během několika měsíců. Co obnáší digitální transformace a jaké další trendy zahýbou příštím rokem, řešili technologičtí experti v online debatě organizované společností Kingston. Mezi diskutujícími experty byli například technologičtí vizionáři Rob May nebo Rafael Bloom.

Společnost Kingston, jako přední výrobce paměťových zařízení hraje v tomto rozvoji a transformaci významnou roli. „Objem ukládaných dat skokově roste a také se častěji zpracovávají v cloudu. Rychlá a dostupná datová úložiště také najdou uplatnění v rámci systémů IoT,” říká Geoffrey Petit, technologický a aplikační expert společnosti Kingston.

Společnost Kingston dlouhodobě vyvíjí řešení, která podporují nové technologie. Spojení IoT a 5G sítí bude znamenat další krok k ještě propojenějšímu světu. Paměti a úložiště od Kingstonu mají dostatečnou rychlost a výkon, aby dokázaly podpořit i mimořádné požadavky, jako například datovou analytiku v reálném čase. Zákazníci navíc můžou využít expertní podporu Kingstonu, která jim pomůže dosáhnout cílů v rámci digitální transformace.

Přestože se debatovalo i o obavách z nedostatku komponent, které způsobují covidové výpadky výroby, společnost Kingston těží z dlouhodobých a stabilních vztahů s dodavateli a zákazníky. „Silné a stabilní firmy dokážou svou výrobu přizpůsobit situaci. Naopak je velmi pravděpodobné, že tím, jak o rychlá úložiště poroste zájem, rozšíří se konkurence. Ta bude spolu s rozvojem výrobních technologií zvyšovat dostupnost a snižovat cenu,” komentuje situaci na trhu Geoffrey Petit.

Kromě digitální transformace – tedy přechodu na online řešení – se násobně zvyšuje podíl IoT řešení, zapojení umělé inteligence do nových oborů, masovější nasazení virtuální a rozšířené reality. Při přechodu na online firmy navíc musejí klást ještě větší důraz na zabezpečení před kyberútoky a vyrovnávat se se stále běžnější prací z domova.

Přechod k hybridní pracovní síle

Termínem roku 2022 se stane hybridní pracovní síla. Firmy i zaměstnanci si budou muset zvyknout, že nerozlišují mezi prací v kanceláři a na dálku. Z toho vyplývá mimo jiné to, že pracoviště se ještě více přesune do cloudového prostoru, tak aby bylo dostupné z domova i kanceláře.

„Kdybych se v roce 2018 snažil ředitele firem přesvědčit, že mají vynaložit obrovské investice, aby zvedli zaměstnance od jejich kancelářských stolů a umožnili jim práci z domova, vysmáli by se mi. A téměř z měsíce na měsíc se právě toto stalo jejich top prioritou,” podotýká britský konzultant managementu IT Rafael Bloom.

Debatující se shodli, že důležitým aspektem nemusí být pouze vývoj nových technologií, ale také funkční zapojení toho, co už máme k dispozici. Kamery by tak teoreticky mohly měřit aktuální počet lidí v budově, nebo místnosti, a ve spojení s IoT řešeními upozornit na větší koncentraci osob, což může představovat větší zdravotní riziko.

VR a AR – blíž k běžnému životu

Je evidentní, že v blízké budoucnosti budou díky větším možnostem technologií a zkušenostem vývojáři zlepšovat zážitky, které rozšířená (AR) a virtuální realita (VR) přinášejí. Pomáhat by v tom měla především větší šířka datového přenosu, spolupráce s rychlými úložišti a z toho vyplývající nižší latence. „Pokrok ve VR/AR v mnoha podnicích výrazně urychlí proces vývoje produktů, což pomůže dostat produkty na trh rychleji a nákladově efektivněji,“ řekl během diskuze Rob May, odborník na kybernetickou bezpečnost.

VR i AR bude aktivně využívat víc odvětví od lékařství přes školství až po cestovní ruch. Především AR se bude rychle rozvíjet v prostředí medicíny. Tam může využít dostupnost drahého vybavení i přesnou specifikaci svých úkolů. Rozšířená realita bude pomáhat například při přípravách náročných operací.

Větší uplatnění najdou VR a AR ve světě e-commerce. Je pravděpodobné, že je bude postupně využívat stále víc e-shopů. „VR služby překlenou propast mezi e-shopem a realitou. To, co si zákazník koupí, si bude moct prohlédnout u sebe doma,“ říká Nigel Tozer, expert na práci s daty.

Dynamický rozvoj AI

„Umělá inteligence, AI, už překonala módní šum a nabízí nyní skutečnou hmatatelnou hodnotu. Spolupráce AI s jinými technologiemi je nyní zásadní a plně ukáže její možnosti,“ říká Neil Cattermull, CEO společnosti Future as Service. Právě kreativní zapojení AI do nových oborů často i mimo technologické společnosti je jasným výhledem na rok 2022. Trh s AI by se měl celkově meziročně zdvojnásobit.

Asi nejčastějším tématem vnímaným v souvislosti s AI širokou veřejností je doprava, tedy především systémy autonomních automobilů. Doba, kdy AI předčí řidičské schopnosti lidských šoférů, je ale ještě daleko. Přesto se výkony umělé inteligence při řízení aut meziročně zlepšují. Automatické systémy by se také mohly brzy stát schopnými kapitány lodí.

Inovativními způsoby zapojení AI by se v příštím roce mohla pochlubit také kybernetická bezpečnost. Algoritmy umělé inteligence dokážou aktivně předpovídat útoky a další možné hrozby (a díky tomu jim také zabraňovat). S rozvojem se počítá i v rámci čtení emocí – počítače by díky tomu měly dokázat rozeznat náladu a reakce uživatelů v reálném čase.

Důležitým tématem příštího roku, a také mnoha dalších, budou transparentnost a etická pravidla uplatňovaná na AI. O čem všem dovolíme algoritmům rozhodovat, a o čem už ne? Pokusy dokazují, že ačkoliv má umělá inteligence téměř nezměrný výpočetní výkon, úzkost zaměření bez práce se širšími souvislostmi často vede k překvapivému a nechtěnému vývoji. Umělá inteligence se stává tak mocným nástrojem, že je nezbytné upravit její nasazení legislativním rámcem.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy