Přeskočit na obsah

Tři způsoby, jak mohou operátoři ušetřit energii a zlepšit výkon sítě

V únoru 2019 si představenstvo GSMA stanovilo cíl transformovat mobilní průmysl tak, aby nejpozději do roku 2050 dosáhl nulových čistých emisí uhlíku. Energetická krize v Evropě a přírodní katastrofy způsobené klimatem a inflační tlaky po celém světě přispívají k nové naléhavosti ohledně snižování nákladů na energii a emisí oxidu uhličitého souvisejících s mobilními sítěmi – i když operátoři urychlují svou práci, aby splnili střední a vyšší dlouhodobé cíle udržitelnosti, jako je ten, který stanovila GSMA.

Existuje zřejmý kandidát na zlepšení: RAN, který představuje více než polovinu spotřeby energie operátorů mobilních sítí. Per Kangru, technolog v kanceláři CTO společnosti VIAVI Solutions, nabídl operátorům tři strategie, jak snížit spotřebu energie a související přímé a nepřímé náklady – strategie, které také nabízejí možnost lepšího výkonu sítě.

Ladění úrovní výkonu RAN

S vhodným vyladěním úrovní výkonu sítě úpravou náklonů a úplným nebo částečným vypnutím článků, řekl Kangru, mohou operátoři rychle zaznamenat 5% snížení nákladů na energii při zachování nebo zlepšení kvality výkonu. Vzhledem k tomu, že provozovatelé sítí představují zhruba 1 % veškeré spotřeby elektřiny na celém světě, „celková úspora pěti procent z 1 % je poměrně významné celkové číslo,“ řekl Kangru. “Hodnota toho je docela vysoká.” Operátoři zde musí najít rovnováhu: Koneckonců, síť nemůže poskytovat služby, pokud jsou úrovně výkonu příliš nízké.

Jak by měli operátoři toto ladění vyvážit? Využitím jemných detailů z dat o mobilitě spolu s geolokační inteligencí. Tyto informace lze vložit do digitálního dvojčete řízeného ML, aby bylo možné kvantifikovat dopady na úspory energie a zároveň chránit zákaznickou zkušenost a zajistit, že RF energie nebude směrována do oblastí, kde nejsou žádní uživatelé. Efektivnějším nastavením úrovní výkonu sítě mohou operátoři dosáhnout dvou cílů najednou: Snížit spotřebu energie a potenciálně zvýšit výkon.

Trénujte inteligentnější systémy RAN

V rámci Open RAN probíhá práce v celém ekosystému, která posouvá kupředu vývoj, testování a optimalizaci xApps a rApps pro O-RAN, které budou řídit funkce pro úsporu energie, poznamenává Kangru. Operátoři, jako jsou Deutsche Telekom, Orange, Telefónica, TIM a Vodafone, učinili energetickou účinnost jako technologickou prioritu své spolupráce Open RAN – například funkce založené na RAN Intelligent Controller (RIC), které by mohly využívat AI/ML k aktivaci a deaktivaci funkce režimu spánku nebo povolit řízení provozu do konkrétních pásem s ohledem na energii. Kangru nabízí jeden konkrétní příklad, který společnost VIAVI vyvinula: Emulace buněk reálného světa, spotřeba energie a pohyby účastníků v laboratoři, aby se RIC naučil fungovat v optimalizovaném okně pro energii a QoE.

„Mnoho z těchto algoritmických řešení není založeno pouze na O-RAN, ale mohla by být aplikována na existující rádiové přístupové sítě,“ říká Kangru.

Lepší instalace

„Dostatečně dobrá“ instalace stanoviště buněk již nestačí, když operátoři chtějí šetřit energii. Například anténní instalace byly naváděny pomocí digitálního kompasu, který dosahuje přibližné hodnoty, ale nikoli přesnosti. “Lidé by přijali určitou míru nedokonalosti, jednoduše proto, že to bylo dost dobré,” říká Kangru. „Pokud je nasměrování antény o několik stupňů mimo, bude síť stále poskytovat dostatečnou kvalitu pokrytí. Ale plýtváte energií a přidáváte přírůstkové mezibuněčné rušení. Takže když chcete zmírnit rušení a chcete-li dosáhnout úspory energie, úroveň přesnosti při instalaci antény se stává opravdu důležitou.” Kangru také poznamenal, že kromě RAN, VIAVI zaznamenala významné snížení spotřeby energie a zlepšení výkonu v síti s pevným přístupem díky inteligentnější instalaci a údržbě. Společnost spolupracuje se síťovým operátorem ve Spojeném království na nové metodice ověřování a údržby jejich optické sítě, která snížila počet náklaďáků o 5 000 týdně. Kangru nazval tento scénář „nejlepším druhem úspor energie: když se nespotřebovává“.

Použití inteligentních nástrojů pro přesnější síťové instalace, které minimalizují spotřebu energie a poskytují výkonové parametry očekávané od plánování sítě, v konečném důsledku znamená síť, která funguje efektivněji. A to je důležité nejen pro jednotlivé operátory, ale pro průmysl jako celek.

„Klíčem pro celý průmysl je, abychom mohli lépe řídit energetickou aktivitu lokálně, regionálně i globálně,“ dodává. Koneckonců, zdůraznil Kangru, ceny energie jsou ve většině světa stanoveny na základě poslední spotřebované kWh – takže snížení spotřeby energie na místním základě, aby nedošlo k nárazu na špičkovou poptávku, která zvyšuje ceny, může snížit topline náklady až o polovinu. To je obzvláště důležité v Evropě, kde uživatelé čelí nákladům na energii až desetkrát vyšším, než kolik platili před rokem. „Každá z těchto ušetřených kWh se stává opravdu důležitou,“ říká.

Zdroj: rcrwireless.com

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS