Přeskočit na obsah

Tržby e-shopů v prvním čtvrtletí vzrostly o čtyři procenta

Tržby internetových obchodů v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o čtyři procenta. Podařilo se tak udržet pozitivní trend ze závěru minulého roku. Průměrná cena objednávky se zvýšila o osm procent na 1512 Kč. Vyplývá to z údajů internetového srovnávače Heureka.cz.

Lidé nyní podle zástupců Heureky nemají takové obavy z nakupování, jako tomu bylo v posledních dvou letech vinou vysoké inflace nebo nejistoty kvůli vysokým cenám energií. „V lednu jsme navázali na silný závěr předchozího roku, i díky tradičně oblíbeným povánočním výprodejům a on-line nakupování se dařilo i v únoru. Březen byl pak z celého kvartálu nejslabší. Vidíme přímou souvislost s teplým počasím, které lidi vylákalo na výlety a pobyt v přírodě, proto neměli tolik prostoru k prohlížení nabídek na internetu,“ uvedl generální ředitel Heureky Group David Chmelař.

Počasí ovlivnilo i nejvíce rostoucí kategorie čtvrtletí. Díky lednovým mrazům se skokanem kvartálu staly brusle na led s růstem o 104 procent, s nástupem vyšších teplot v březnu Češi přesedlali na kola. To se odrazilo v čtvrtinovém růstu zájmu o boty na kolo a třetinovém o nosiče kol. Brzký nástup jara vylákal i zahradníky a domácí kutily, dařilo se tedy například sekačkám, kterých se týkal růst zájmu o 52 procent. V případě hnojiv šlo o zvýšení o 34 procent, u zahradních nůžek o 25 procent a u zahradních grilů a vysokotlakých čističů o 19 procent.

„Stále oblíbené jsou i kosmetické produkty a výrobky z drogerie, jako jsou zubní pasty, pleťové krémy nebo parfémy a vlasová regenerace. Během pandemických let se navíc na internetu výrazně rozšířila nabídka s veterinárními přípravky a lidé se je naučili hledat na internetu. I tady nám počasí sehrálo roli, díky teplu lidé na internetu hledají antiparazitické výrobky pro své zvířecí mazlíčky,” sdělil výkonný ředitel české Heureky Jan Mayer.

Po letech výraznému zájmu a často dlouhých čekacích dobách naopak klesl o polovinu zájem o herní konzole. Podobná je situace s grafickými kartami, které byly často v době pandemie vyprodané, nyní jsou v téměř 30 procentním poklesu, stejně jako automatické kávovary, v jejichž případě činí pokles 46 procent. Dalším „propadákem“ jsou volně prodejné léky s pětinovým poklesem, což jde částečně na vrub výpadku Nurofenu v lékárnách na přelomu roků 2022 a 2023, kdy se zájem o tento typ zboží na internetu výrazně zvýšil, uvedli zástupci Heureka.cz.

Spolu s průměrnou hodnotou objednávky se opět mírně zvýšila i zákaznická spokojenost, která přesáhla 96 procent. „Samozřejmě na českou scénu vstupují zahraniční hráči, je zde však velmi obtížné uspět. Jedna věc jsou vysoké investice do marketingu, druhou je však důvěra českých zákazníků, kteří očekávají vysoký standard služeb, a proto s pořizováním dražšího zboží volí raději české obchodníky,“ uzavřel Chmelař.

Internetový prodej byl jedním z hlavních hybatelů celkového maloobchodního sektoru. Ten podle ČSÚ v únoru meziročně vzrostl o 1,6 procenta. Růst tak byl nižší než lednových 3,2 procenta.

TZ/ČTK

Zdroj: ICT NETWORK NEWS