Přeskočit na obsah

Tržby v gastronomii se v úvodním listopadovém týdnu propadly skoro o pětinu

Ze zjištění společnosti Dotykačka vyplývá, že oproti poslednímu říjnovému týdnu klesla návštěvnost v úvodním listopadovém týdnu víc než o 11 procent a souhrnné gastro tržby se propadly skoro o pětinu. Podle ředitele společnosti Petra Menclíka má horší výsledky na svědomí víc příčin než jen zavedení kontrol.

„Sešlo se hned několik vlivů zároveň. Na konci října tradičně ukončily provoz některé sezónní podniky, tudíž souhrnné tržby s nástupem listopadu logicky o něco klesly. Do toho týden předtím byly podzimní prázdniny, kdy tržby naopak stouply. Následný pokles tak byl o to výraznější. V neposlední řadě může návštěvnost ovlivňovat i podzimní počasí a horšící se celospolečenská nálada. Zavedení kontrol nepochybně také hraje roli, ale jen těžko se dá odhadnout, jak velkou,“ komentuje ředitel společnosti Dotykačka Petr Menclík.

Data očištěná o prázdniny
„Prázdninový týden v závěru října byl opravdu nestandardní, nicméně i když dostupná data očistíme o jeho vliv, stále je vidět, že propad tržeb v úvodu listopadu byl výraznější než v předchozím období. Ve srovnání s běžným týdnem v polovině října spadly tržby v úvodu listopadu o 16,5 procenta. Zhruba stejně klesla i návštěvnost,“ upřesňuje Petr Menclík.

Jiný kraj, jiný pokles
Situace se lišila v jednotlivých krajích. Zatímco například ve Středočeském, Ústeckém, Pardubickém a Jihomoravském kraji byl pokles tržeb v období října poměrně plynulý a až do začátku listopadu odpovídal tradičnímu podzimnímu vývoji po konci letní sezóny, v některých oblastech se výrazně projevil vliv podzimních prázdnin. Například v Karlovarském, Královéhradeckém a Libereckém kraji během posledního říjnového týdne skokově narostla návštěvnost o 5 až 12 procent, což se odrazilo ve 20-30procentním zvýšení tržeb. Jejich pokles v prvním listopadovém týdnu byl pak o to razantnější, 33 až 42 procent.

Specifický vývoj tradičně bylo možné sledovat v hlavním městě. Na rozdíl od zbytku republiky se Praha na konci října vylidnila a návštěvnost tamních podniků klesla nejvíc z celé republiky, bezmála o 16 procent. V prvním listopadovém týdnu, s návratem do práce, lidé znovu začali chodit do gastro podniků a návštěvnost poskočila skoro o 6 procent vzhůru směrem k původním hodnotám. Všude jinde návštěvnost dál klesala.

Hospodám spadly tržby o pětinu
Pokud jde o jednotlivé gastro segmenty, s příchodem listopadu u všech o něco klesl počet otevřených provozoven. To se odrazilo v poklesu návštěvnosti i tržeb. Nejvýraznější propady byly znát u hotelových restaurací a u podniků orientovaných na noční život, jako jsou bary a kluby. Jejich návštěvnost i tržby během prázdnin prudce stouply a poté prudce spadly.

U restaurací a kaváren vývoj zdaleka nebyl tak dramatický. Tyto formáty odpovídají souhrnným statistikám, což znamená, že něco přes 3 procenta provozoven od listopadu zavřelo, návštěvnost klesla o necelých 14 procent a tržby spadly zhruba o pětinu.

Zajímavý je vývoj bylo možné pozorovat v hospodách. Těch se podzimní prázdniny z pohledu návštěvnosti prakticky nedotkly, na pivo chodil stejný počet lidí jako týden předtím. Návštěvníci však během prázdninového týdne utratili o 7 procent víc. První listopadový týden pak přinesl propad ve všech ukazatelích. Zavřelo 3,6 procent zařízení a návštěvnost se propadla bezmála o 22 procent. Stejně tak skokově klesly i tržby, ve srovnání s prázdninovým týdnem víc než o 23 procent.

Zdroj: businessinfo.cz

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy