Přeskočit na obsah

Tržní hodnota Applu sestoupila pod hranici dvou bilionů dolarů

Tržní hodnota americké technologické společnosti Apple sestoupila pod hranici dvou bilionů dolarů (45,6 bilionu Kč). Akcie podniku totiž oslabily o více než čtyři procenta, dolů je tlačí mimo jiné výrobní výpadky v Číně. Informovala o tom agentura Reuters. Přesně před rokem se přitom Apple stal prvním podnikem na světě, jehož tržní hodnota překonala hranici tří bilionů dolarů.

Apple vyrábí například populární chytré telefony iPhone, počítačové tablety iPad, chytré hodinky Apple Watch či počítače Mac. Produkci telefonů iPhone v klíčové továrně v Číně loni narušily přísné koronavirové restrikce. Akcie Applu jsou pod tlakem rovněž kvůli rostoucím úrokovým sazbám a obavám z poklesu poptávky. Během loňského roku se jejich cena propadla o zhruba 27 procent.

Společnost Apple založili tři počítačoví nadšenci Steve Jobs, Steve Wozniak a Ronald Wayne v kalifornském Cupertinu v dubnu 1976. Na burzu firma vstoupila v roce 1980. Tržní hodnoty ve výši jednoho bilionu dolarů Apple dosáhl v srpnu 2018, hranici dvou bilionů dolarů pak poprvé pokořil v srpnu 2020.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS