Přeskočit na obsah

Univerzita v Oulu oznamuje 6G spolupráci s Jio

Finská univerzita v Oulu uvedla, že spolupracuje s Jio Estonia OU, součástí Reliance Industries, na výzkumu budoucích technologií 6G.

Partneři tvrdí, že spojí odborné znalosti z průmyslu a akademické sféry v oblasti letecké a vesmírné komunikace, holografického vytváření paprsků, 3D propojené inteligence v kybernetické bezpečnosti, mikroelektroniky a fotoniky. Aplikace se zaměří na různé oblasti včetně obrany, automobilového sektoru, bílé techniky, průmyslových strojů, spotřebního zboží, výroby, prostředí osobních chytrých zařízení, městské výpočetní techniky a nastavení autonomního provozu.

Univerzita v Oulu poznamenala, že se očekává, že dosud nestandardizované 6G bude stavět na 5G a rozšíří digitalizaci prostřednictvím jedinečných schopností, jako je MIMO bez buněk, inteligentní povrchy a vyšší kapacity prostřednictvím terahertzových frekvencí. 5G i 6G budou koexistovat a pokrývat širokou škálu případů spotřebitelského a podnikového použití.

„Jsme potěšeni, že můžeme prohloubit naši spolupráci s Jio Estonia,“ řekl profesor Matti Latva-aho, ředitel 6G Flagship. „Jako vůdce prvního velkého výzkumného programu 6G na světě se University of Oulu zaměřuje na bezdrátovou komunikaci vedoucí k technologiím 6G. Těšíme se na spolupráci s Jio Estonia a celou Reliance Group na cílených výzkumných iniciativách, které umožní budoucí bezdrátová end-to-end řešení pro širokou škálu požadavků koncových uživatelů.“

„Jio má v Indii více než 400 milionů předplatitelů a jejich zkušenosti ukazují, že budování kapacity pro přenos velkého množství dat se stává kritickým. Zejména s ohledem na rozvoj digitálních služeb a virtuálních světů,“ řekl Taavi Kotka, generální ředitel Jio Estonia. „Díky této spolupráci s univerzitou v Oulu se můžeme ujistit, že budeme nadále růst a rozvíjet se jako světový region budoucnosti,“ dodal.

„6G slibuje, že bude stavět na schopnostech 5G a hluboce integrovat technologii jako digitální dvojče do našeho každodenního života. Špičkové oblasti, jako je internet nano věcí a všudypřítomná umělá inteligence, mají obrovský obchodní potenciál. Včasné investice do výzkumu a schopností 6G s University of Oulu mohou doplnit schopnosti Jio Lab v 5G a přivést 6G k životu,“ řekl Aayush Bhatnagar, Senior Vice President Jio Platforms.

Očekává se, že první testovací zařízení 6G se objeví do roku 2026, zatímco první standardy této technologie budou kolem roku 2028, řekl nedávno Matti Latva-aho.

„Nyní je čas na výzkum 6G, na identifikaci slibných technologií a definování směrů a požadavků do budoucna, protože identifikace, ověření a navržení takových technologií trvá několik let. Průmysl již začal spolupracovat s předními akademickými výzkumnými programy 6G. Jako další krok musíme společně definovat směry jak pro technologická řešení, tak pro technické a další požadavky na 6G. Doufejme, že 6G nebude přehnané, jak tomu bylo v minulosti u 3G a 5G,“ řekl Larva-aho.

V komentáři k tomu, jaké by byly potenciální hlavní rysy technologie 6G a jaké budoucí případy použití tato technologie umožní, Latva-aho poznamenal, že pro 6G vidí dva hlavní směry. Mobilní širokopásmové připojení nad rámec 5G umožňuje pohlcující uživatelský zážitek a masivní řešení konektivity typu strojů, která budou dostupná také pro spotřebitelské trhy. „Ten druhý je potřebný pro masivní automatizaci budoucích digitálních společností, které rovněž podporují udržitelný rozvoj. Globální konektivita pro vzdálené oblasti zůstala nevyřešena a kromě perspektiv udržitelného rozvoje je třeba ji vzít v úvahu z hlediska kontinuity služeb. Profesionální případy použití jsou na prvním místě, ale podniky se budou rozšiřovat pouze se službami a aplikacemi nabízenými spotřebitelům. Možná bude hrát zábavní průmysl důležitou roli ve spotřebitelském sektoru. Při profesionálním použití pravděpodobně vedou kritické infrastruktury,“ řekl.

Zdroj: rcrwireless.com

Obrázek: 6G Flagship

@RadekVyskovsky

Zdroj: NETGURU NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy