Přeskočit na obsah

Útoků na Microsoft Exchange Server přibylo za srpen o 170 %

Počet uživatelů napadených exploity zneužívajícími zranitelnosti Microsoft Exchange Serveru, které v srpnu zablokovaly bezpečnostní produkty Kaspersky, vzrostl meziměsíčně o 170 % ze 7 342 na 19 839 uživatelů. Podle expertů společnosti je tento extrémní nárůst spojen s rostoucím počtem útoků snažících se zneužít již dříve odhalené zranitelnosti MS Exchange, protože řada uživatelů si nestáhla bezpečnostní záplaty od Microsoftu.

Chyby v zabezpečení Microsoft Exchange Serveru letos způsobily velký chaos mezi uživateli. 2. března 2021 se veřejnost dozvěděla o masivním zneužívání zranitelností nultého dne na MS Exchange Serveru, na které navázala vlna útoků na různé organizace po celém světě. Krátce poté společnost Microsoft připravila bezpečnostní záplaty pro chyby v zabezpečení označované jako ProxyShell: CVE-2021-34473, CVE-2021-34523 a CVE-2021-31207. Tyto bezpečnostní díry představují kritickou chybu a umožňují útočníkům obejít ověřování a spouštět škodlivé kódy jako legitimní uživatel. Přesto, že opravy těchto zranitelností byly vydány již před časem, kyberzločinci je neváhali zneužít a za posledních šest měsíců se s těmito typy útoků na MS Exchange setkalo 74 274 uživatelů bezpečnostních produktů Kaspersky.

Navíc, jak 21. srpna 2021 upozornila americká Agentura pro kybernetickou bezpečnost a infrastrukturu (CISA), zranitelnosti ProxyShel jsou nadále zneužívané a útočníci je využili i při nedávné vlně útoků. Společnost Microsoft ve svém doporučení z 26. srpna 2021 vysvětlila, že MS Exchange je zranitelný, pokud uživatelé nepoužívají pravidelnou aktualizaci (CU) minimálně ve formě May Security Update (SU).

Podle analýzy společnosti Kaspersky bylo v posledním srpnovém týdnu napadeno prostřednictvím exploitů pro ProxyShell více než 1700 uživatelů, což vedlo k nárůstu celkového počtu napadených uživatelů za celý srpen o 170 % v porovnání s červencem 2021. Ukazuje to, jak velký problém tyto zranitelnosti představují, pokud je uživatelé nechají neopravené.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy