Přeskočit na obsah

V Coventry se otevírá první centrum pro létající taxíky na světě

V britském městě Coventry byla otevřena první ukázka plně funkčního uzlu pro elektrická vozidla pro vertikální vzlet a přistání (eVTOL) na světě – jako jsou aerotaxi a autonomní nákladní drony.

Air-One bude v Coventry působit minimálně jeden měsíc a jeho cílem je poskytnout plán pro více než 200 míst plánovaných po celém světě v průběhu příštích pěti let.

Otevřel jej Urban-Air Port, britský developer pozemní infrastruktury pro aerotaxi a autonomní doručovací drony, který je podporován vládou Spojeného království a americkým poskytovatelem služeb mobility Supernal.

Demonstrační lety

Air-One předvede velení a řízení letadla, nabíjení eVTOL, nakládání nákladu pro bezpilotní drony a bude hostit demonstrační lety. Policie West Midlands a Skyfarer budou mezi prvními, kdo bude provozovat lety z místa, a předvedou, jak mohou vertiporty Urban-Air Port v blízké budoucnosti poskytnout základny dronů pro „ochranu oblohy“ a dodávky vysoce hodnotného nákladu.

Lety velkých nákladních dronů předvede také britský vývojář dronů Malloy Aeronautics, který tvrdí, že je to poprvé, kdy dron této velikosti poletí v tak hustém a zastavěném městském prostředí.

Air-One se snaží demonstrovat, jak může účelová pozemní infrastruktura uvolnit potenciál AAM k dekarbonizaci dopravy a snížení znečištění ovzduší a kongescí a zároveň zajistit bezproblémové cesty a dodávky cestujících.

„Otevření Air-One je významný okamžik – start pro nový věk dopravy, věk cestování s nulovými emisemi a bez přetížení mezi městy a v rámci nich, díky nimž budou lidé zdravější, šťastnější a propojenější než kdykoli předtím,“ řekl Ricky Sandhu, zakladatel a výkonný předseda Urban-Air Port. „Auta mají silnice. Vlaky mají koleje. Letadla mají letiště. Nyní mají eVTOL Urban-Air Port. Od návrhu, přes výrobu a nyní do provozu, Urban-Air Port dodal Air-One za pouhých 15 měsíců, čímž nastavil standard pro globální nasazení a otevřel svět možností pro leteckou mobilitu s rychlou odezvou.“

Air-One je prefabrikovaný vertiport o rozloze 1 700 metrů čtverečních navržený pro rychlou montáž i demontáž. Centrální port o průměru 17 metrů slouží jako platforma konečného přiblížení a vzletu (Fato) ve středu konstrukce pro podporu vzletu a přistání vozidel eVTOL.

Interiér je plně vybudovaný a umožňuje veřejnosti prozkoumat různé cestující a provozní zóny, jako je salonek pro cestující, nabídka potravin, nápojů a maloobchodu, velitelské a řídicí středisko letadel, hangár pro nabíjení/tankování a údržbu a vyhrazené logistické centrum pro náklad a odbavovací a nástupní zóny pro cestující.

Uvnitř Air-One je vystaven plnohodnotný model původního konceptu vozidla Supernal, S-A1, a také elektromobilů. Ukázky dronů budou probíhat po celou dobu pobytu Air-One v Coventry.

Urban-Air Port již má naplánované vertiporty pro Londýn a mezinárodně ve Spojených státech (Los Angeles), Austrálii, Jižní Koreji, Francii, Německu, Skandinávii a jihovýchodní Asii.

Air-One, který bude fungovat jako jedinečné řešení na podporu zavádění dopravy s nulovými emisemi, bude také hostit nabíjecí infrastrukturu pro další druhy elektrické dopravy, včetně elektrických vozidel některých z největších a nejznámějších světových automobilových značek, aby se hladce integrovala nízkouhlíková doprava.

Série veřejných akcí v Air-One si klade za cíl přivést budoucí leteckou mobilitu k životu a stát se součástí oslav města kultury v Coventry. Národní centrum dopravního designu univerzity v Coventry, které je součástí výzkumného centra pro budoucnost dopravy a měst, sehrálo důležitou roli při utváření zákaznické cesty Urban-Air Port prostřednictvím svých odborných znalostí v oblasti designu zaměřeného na uživatele.

Jak bylo oznámeno v říjnu 2021, Urban-Air Port a mezinárodní obchodní divize mnichovského letiště budou také úzce spolupracovat na spuštění Air-One.

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy