Přeskočit na obsah

V Dolních Břežanech vznikne inovační centrum, pomůže malým a středním podnikům

V Dolních Břežanech vznikne inovační centrum, pomůže malým a středním podnikům i státní správě. Nové technologie si v něm instituce budou moci nejdříve vyzkoušet, aby prověřily jejich funkčnost a přínos. Centrum nazvané Brain 4 Industry by mělo být hotové za rok a bude fungovat pod vedením Fyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Pracovat by zde mělo přibližně 30 lidí, řekli zástupci Akademie věd.

Investice do projektu dosáhne zhruba 100 milionů korun, z toho 75 milionů korun bude z evropských dotací. Jeho cílem je spolupráce akademické i soukromé sféry, ze které získají všechny zúčastněné strany. Vědci mohou podle Prouzy například pomáhat firmám optimalizovat výrobní procesy, přinášet zajímavé nápady a podobně. „A to inovační centrum by mělo být prostředkem, jak to dělat efektivně, jak to dělat dobře a jak firmám umožnit, aby ten práh k tomu, aby si o nějakou takovou pomoc řekly, byl položen opravdu nízko,“ dodal ředitel Fyzikálního ústavu Akademie Věd. Konsorcium Brain 4 Industry je zařazené do sítě evropských center pro digitální inovace (EDIH).

Předsedkyně Akademie věd Eva Zažímalová dnes zdůraznila roli znalostní ekonomiky pro ČR. „Znalostní ekonomika bez dobrého výzkumu nejde. Začíná to všechno základním výzkumem, pak to jde po raně aplikovaný výzkum, průmyslový výzkum až k aplikacím a inovacím. Celý tento řetězec se nedá rozpojit,“ uvedla Zažímalová. Podle ní je třeba být aktivní i na rozhraní mezi firmami a výzkumnou sférou.

V Dolních Břežanech fungují též další špičková vědecká pracoviště, jako jsou laserové centrum HiLASE a superlaser ELI Beamlines.

Zdroj: allnews.cz

Foto: Shutterstock

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy