Přeskočit na obsah

V JAR jde do dražby digitální reprodukce zatykače na Nelsona Mandelu

Jihoafrická republika dává do aukce digitální reprodukci zatykače na někdejšího bojovníka proti apartheidu a pozdějšího prezidenta Nelsona Mandelu. Zatykač se měl v podobně NFT (non-fungible token, nezaměnitelný token) dražit v Kapském Městě. S odvoláním na sdělení jihoafrické společnosti Momint to oznámila agentura AFP.

Digitální podoba zatykače z roku 1961 na Nelsona Mandelu bude na prodej 61 let po jeho vydání, uvedla společnost Momint, která se specializuje na internetové aukce.

Nezaměnitelné tokeny jsou digitální díla opatřená certifikátem pravosti, což jim má zajistit nezcizitelnost.

První černošský prezident Jihoafrické republiky Mandela byl zatčen 5. srpna roku 1962. Podílel se na boji Afrického národního kongresu (ANC) proti apartheidu. Prezidentem byl v letech 1994 až 1999, zemřel roku 2013.

Původní, dnes zažloutlý zatykač s otrhanými okraji je v angličtině a afrikánštině a je v archivu johannesburského muzea Liliesleaf, kam bude směřovat výtěžek z aukčního prodeje. Místo sloužilo v 60. letech jako útočiště aktivistům ANC a v utajení tam žil i Mandela. Kvůli finančním problémům je ale muzeum od loňského září uzavřeno.

Prodávaný dokument je technicky přísně vzato žádost soudci, aby vydal na Mandelu zatykač. „Domníváme se, že to je tento dokument, na jehož základě byl Mandela zatčen,“ řekl ředitel nadace Liliesleaf Nicholas Wolpe.

Na leden byl v USA ohlášen aukční prodej klíče od cely, v níž byl Mandela vězněn na ostrově Robben. Prodej byl ale zrušen, když jihoafrické ministerstvo kultury oznámilo, že tento historicky cenný předmět patří Jihoafrické republice a musí se tam vrátit.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: CRYPTO WORLD NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS