Přeskočit na obsah

Válka na Ukrajině pokračuje i v kyberprostoru

Internetové stránky ruských úřadů čelí bezprecedentním útokům, ale ministerstvo digitalizace, spojů a masové komunikace organizuje filtraci provozu zahraničního internetu, napsala ruská státní agentura TASS s odvoláním na uvedené ministerstvo. Ukrajinské ministerstvo vnitra naopak podle tamní agentury Unian varovalo před počítačovými útoky na hlavní televizní stanice a regionální média.

Ruské vládní orgány a státní společnosti se staly terčem počítačových útoků kvůli ruské invazi na Ukrajinu. V posledních týdnech zaznamenaly výpadky nebo dočasné problémy s přístupem webové stránky Kremlu, jakož i hlavních aerolinek Aeroflot či největší spořitelny Sberbank.

„Ministerstvo digitalizace organizuje práci na filtraci provozu s využitím technických prostředků, které pomáhají čelit hrozbám, a také vede meziresortní koordinační práci v nových podmínkách. Nyní zaznamenáváme bezprecedentní útoky na weby úřadů. Pokud dříve jejich síla ve vrcholných okamžicích dosahovala 500 gigabajtů, nyní je to do jednoho terabajtu. Jsou dvakrát až třikrát silnější než dříve zaznamenané nejvážnější incidenty,“ citoval TASS z komuniké ruského ministerstva.

Podle listu RBK ministerstvo v dopise centrální bance nabídlo ruským finančním ústavům pomoc v boji proti DDoS útokům ze zahraničí.

Do boje proti Rusku v kybernetickém prostoru se před časem zapojili hackeři ze skupiny Anonymous. O uplynulém víkendu zaútočili na německou dceřinou společnost ruského ropného koncernu Rosněfť a podle svého prohlášení jí způsobili velké škody. Skupina Anonymous podnikla kvůli invazi na Ukrajinu několik kybernetických útoků také na ruská média a úřady.

DDoS útoky na ukrajinské televize a regionální média by podle poradce ukrajinského ministra vnitra Vadyma Denysenka mohly vypuknout dnes či v pátek. Mohlo by jít o něco podobného jako středeční útok na zpravodajskou televizi Ukraina 24, kde hackeři na informační lištu běžící na obrazovkách vložili falešnou výzvu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ke složení zbraní. Televize vzápětí varovala, že jde o lživou zprávu „nepřátelských hackerů“, Zelenskyj se vysmál „dětinské provokaci“ a ke složení zbraní vybídl ruské vojáky.

„Jsou (Rusové) velice primitivní ve svých falešných zprávách, což je pro nás velká výhoda,“ poznamenal Denysenko podle Unian.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS