Přeskočit na obsah

Velké firmy zažádaly o kompenzace za drahé energie za více než 5,5 miliardy Kč

Velké firmy zažádaly stát o kompenzace na zvýšené náklady za energie za více než 5,5 miliardy korun. Stát pro tento program, který spustil v polovině listopadu a proti původním plánům prodloužil až do dnešní půlnoci, původně vyčlenil až 30 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO). Zbylé peníze stát použije na zastropování cen elektřiny a plynu.

“Celkově evidujeme žádosti ve výši přes 5,5 miliardy korun. Rozdíl mezi původní alokací a vyčerpanými prostředky použijeme na zastropování cen energií,” uvedl ministr průmyslu a obchodu.

Dotace byly určené pro velké podniky, které jsou připojené na vedení vysokého a velmi vysokého napětí. O kompenzace mohly konkrétně žádat firmy, kterým se loni zvýšily jednotkové ceny na plyn a elektřinu proti roku 2021 více než dvojnásobně. Ministerstvo nakonec obdrželo celkem 1041 žádostí za téměř 5,52 miliardy korun. Z toho zatím úřad schválil 393 žádostí za 2,76 miliardy korun, zamítnuty naopak dosud byly dvě žádosti za 3,4 milionu korun. “Zbylé žádosti bychom měli vyhodnotit do konce března,“ řekl vrchní ředitel sekce hospodářství Eduard Muřický. “Odhad alokace jsme prováděli na přelomu loňského léta a podzimu, kdy byly ceny energií na svém vrcholu. Naším cílem bylo, i na základě jednání se zástupci průmyslu, abychom měli zajištěnou částku k pokrytí maxima možného počtu oprávněných žadatelů,“ dodal.

Jednotlivé podniky mohly získat podporu až 45 milionů korun. Nejvýš 200 milionů Kč pak mohly dostat firmy z energeticky vysoce náročných oborů, které jsou v provozní ztrátě. Typicky šlo o společnosti ze zpracovatelského, zemědělského nebo těžebního průmyslu.

Ministerstvo původně dotace zamýšlelo jako pomoc firmám, pro které neplatil vládní cenový limit na energie. Vláda však ke konci loňského roku rozhodla o rozšíření zastropování i pro velké společnosti. I proto firmy nevyužily veškerý rozpočet programu.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy