Přeskočit na obsah

Vláda může jmenovat novým ředitelem NÚKIB dosavadního náměstka Lukáše Kintra

Vláda může jmenovat novým ředitelem Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) dosavadního náměstka Lukáše Kintra. Jeho nominaci projednal sněmovní bezpečnostní výbor, což je zákonná podmínka pro tento krok. Kintr nahradí v čele úřadu Karla Řehku, který bude od července náčelníkem generálního štábu. Vláda projedná návrh na Kintrovo jmenování s účinností od července.

Zákon o kybernetické bezpečnosti uvádí, že ředitele NÚKIB jmenuje vláda po projednání ve sněmovním výboru příslušném ve věcech bezpečnosti. Bezpečnostní výbor přijal hlasy všech 15 přítomných členů usnesení, v němž uvedl, že návrh na Kinterovo jmenování projednal, a poděkoval Řehkovi za práci v čele úřadu.

Kintr naváže na Řehkovu práci. Kintr mimo jiné uvedl, že v úřadu nepředpokládá žádné výrazné personální změny.

Kintr je od září 2019 náměstkem ředitele NÚKIB pro řízení Národního centra kybernetické bezpečnosti, které zajišťuje například prevenci před kybernetickými hrozbami, řešení kybernetických bezpečnostních incidentů, osvětovou a vzdělávací činnost a spolupráci s národními i mezinárodními organizacemi podílejícími se na zajišťování bezpečnosti kybernetického prostoru. Kintr vystudoval manažerskou informatiku a informační management na VUT v Brně. V úřadu, který byl dříve součástí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), působí od roku 2015.

Jako samostatný úřad vznikl NÚKIB v létě 2017. Má na starosti kybernetickou bezpečnost včetně ochrany utajovaných informací v informačních a komunikačních systémech. Zabývá se i neveřejnými službami družicového systému Galileo. Prvním ředitelem úřadu byl někdejší šéf NBÚ Dušan Navrátil.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy