Přeskočit na obsah

Vláda podpořila novelu zákona o kyberbezpečnosti

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) by se měl stát tzv. vnitrostátním orgánem certifikace v oblasti kyberbezpečnosti. Počítá s tím novela zákona o kybernetické bezpečnosti, kterou dnes podle výsledků zasedání schválila vláda. Kabinet bude poslancům navrhovat, aby novelu projednali ve zrychleném režimu, protože lhůta pro převedení příslušných unijních předpisů do českého práva vypršela loni v červnu.

Novela má do českého práva zanést pravidla z unijního aktu o kybernetické bezpečnosti, který posílil pozici Agentury EU pro kybernetickou bezpečnost (ENISA). Předpis již schválil kabinet ANO a ČSSD v listopadu 2020, Sněmovna ho ale do konce svého funkčního období neprojednala. Novelu je tak nutné projednat od počátku v nynější Sněmovně. „Novela ukotvuje evropský úřad ENISA, který je obdobou českého NÚKIB. Hlavní změnou je systém certifikací v oblasti kybernetické bezpečnosti,“ uvedl v tiskové zprávě vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Smyslem certifikace je podle Bartoše zvýšení důvěry v produkty a služby v kyberprostoru. „Certifikace je dobrovolná. Je nutné naše kroky i koordinovat s dalšími evropskými partnery, abychom dokázali hrozbám efektivně čelit a chránit bezpečí občanů a kritické infrastruktury,“ dodal Bartoš.

Kvůli tomu, že lhůta na adaptaci unijního aktu o kyberbezpečnosti do českého právního řádu uplynula 28. června 2021, nemusel předpis na základě výjimky bývalé ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO) podstoupit meziresortní připomínkové řízení. Ve Sněmovně chce vláda Petra Fialy (ODS) požádat, aby poslanci s novelou vyslovili souhlas rovnou v prvním čtení.

NÚKIB se má podle předlohy stát tzv. vnitrostátním orgánem certifikace kybernetické bezpečnosti. Úprava související s unijní legislativou si vyžádala vznik dvou pracovních míst, který kabinet schvaloval už v srpnu 2020. „Nebudou již tedy samostatně požadovány v souvislosti s přijetím předkládaného návrhu zákona,“ stojí v návrhu.

Nová podoba aktu o kyberbezpečnosti počítá s výrazným posílením prostředků a pravomocí agentury ENISA a také s vytvořením celoevropského certifikačního rámce, který má umožnit uživatelům jasně určit, jaké produkty a služby jsou po kybernetické stránce bezpečné.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy