Přeskočit na obsah

Vláda rozhodla o účasti na EXPO 2025 v Ósace

ČR se zúčastní Všeobecné světové výstavy EXPO 2025 v japonské Ósace. Kromě potvrzení účasti schválila vláda i koncepci, s níž se bude Česko na nadcházejícím EXPO prezentovat. Ta vychází z tradice československých a českých účastí na světových výstavách, přičemž současně plánuje představit Česko v Ósace pomocí moderního pojetí národní prezentace.

„Ve své novodobé historii jsme se účastnili všech Všeobecných světových výstav a zanechali jsme vždy výborný dojem. Jsem rád, že po 55 letech, kdy se EXPO vrací do japonské Ósaky, máme možnost navázat na tehdejší úspěšnou československou účast. Tentokrát se zaměříme na český talent a kreativitu, výsledky ve vědě, výzkumu a inovacích a chybět nebudou ani udržitelná řešení. Česko chceme mimo jiné představit jako atraktivní turistickou destinaci,“ řekl ministr zahraničních věcí Jan Lipavský.

Vláda kromě potvrzení účasti na EXPO 2025 schválila koncepci české účasti vypracovanou Ondřejem Soškou, jehož návrh zvítězil ve výběrovém řízení Ministerstva zahraničních věcí. Návrhy posuzovala hodnotící komise složená ze zástupců sedmi resortů, podnikatelských svazů a odborné veřejnosti.

Česko se na EXPO 2025 představí i původním národním pavilonem, k jehož stavbě by měla být využita technologie křížově vrstveného dřeva, která kombinuje jak možnosti uplatnění kreativního architektonického pojetí, tak elementy udržitelnosti. Zvláštní důraz pak bude kladen na moderní pojetí formy prezentace při využití současných možností a trendů v oblasti výstavnictví.

Na EXPO 1970 v Ósace zaznamenal československý pavilon architekta Viktora Rudiše fenomenální úspěch, v průběhu výstavy jej navštívilo 11 milionů návštěvníků. Rovněž nadcházející EXPO 2025 bude pro Českou republiku možností představit se nejen japonskému publiku a partnerům jako moderní a inovativní země, která vyniká jak v oblasti moderních technologií a vědy a výzkumu, tak v kultuře, vzdělání či sportu.

Rozpočet české účasti na EXPO 2025 počítá s částkou 290,2 milionů korun na období 2023 až 2026. Další finanční krytí bude pocházet ze třetích zdrojů, a to v plánovaném rozmezí 170 – 220 milionů korun.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy