Přeskočit na obsah

Výdaje na zelenou městskou infrastrukturu do roku 2030 dosáhnou 978 miliard dolarů

Podle nového výzkumu se očekává, že celosvětová úroveň veřejných a soukromých investic do zelené městské infrastruktury vzroste z 606 miliard USD v roce 2022 na 978 miliard USD v roce 2030 v celé řadě zelených aktiv.

Rozsah tohoto zahrnuje městské parky, městské lesy, modrá prostranství, jako jsou rybníky a jezera, střešní zahrady, zelené zdi a budovy a zelené ulice pro pěší jako součást nových urbanistických konceptů.

Neom Regreening

Příkladem projektů od globální technologické zpravodajské společnosti ABI Research je zpráva Green Urban Infrastructure o ekologické přeměně Champs Élysées v Paříži pro olympijské hry v roce 2024 (250 milionů EUR); přestavba bývalého mezinárodního letiště v Aténách na Metropolitan Park a Coastal Front (8 miliard EUR); a Neom Regreening a Saudi Green Initiatives (187 miliard dolarů).

Mezi další příklady patří madridský Nuevo Norte Urban Forest, Melbourne Green Infrastructure Plan, Bangkok Benchakitti Forest Park (o rozloze 0,7 km2) a Bostonský Green New Deal.

„Jedinou nejdůležitější výhodou zelené městské infrastruktury je její role při zvyšování odolnosti měst. Odolný vůči dopadu změny klimatu, pokud jde o zmírnění účinků záplav, tepelných ostrovů, sucha a dalších přírodních katastrof na život ve městech,“ řekl Dominique Bonte, viceprezident pro koncové trhy a odvětví ve společnosti ABI Research.

„Zelená infrastruktura nabízí kombinovanou výhodu fungování jako jsou přirozené rezervoáry přebytečné dešťové vody a nadměrného tepla díky své vrozené schopnosti absorpce vody a akumulace tepla. Podstatně snižuje záplavy zranitelných obydlených oblastí a počet a závažnost tepelných ostrovů.“

Zpráva však uvádí, že zelená městská infrastruktura nabízí mnoho dalších výhod:

klíčový nástroj pro dekarbonizaci měst, příspěvek k bezemisním městům
zlepšení kvality ovzduší a snížení hluku
zvýšená městská biodiverzita – „přivedení přírody zpět do měst“
zlepšení kvality života ve městě, zdraví a duševní pohody
pozitivní dopad na ekonomický rozvoj.

Z technologického hlediska jsou digitální dvojčata dokonalým nástrojem pro městské vlády a vývojáře k navrhování, modelování, plánování, simulaci a správě zelené městské infrastruktury.

Podrobné informace o stromech a dalších zelených aktivech lze zachytit pomocí pozemních a vzdušných snímacích systémů lidarových senzorů často doplněných satelitními snímky. Rozpoznávací schopnosti založené na umělé inteligenci (AI) umožňují vytvářet složité modely s různými metrikami, včetně prediktivních dat o očekávané životnosti stromů.

Příklady použití digitálního dvojčete a modelování a simulace zahrnují identifikaci současných a budoucích tepelných ostrovů, hodnocení zranitelných populací, procento propustných povrchů a úrovní vegetace, potenciál zelených střech zadržovat vodu, podrobné analýzy stromů a odtékání vody a metriky ukládání uhlíku.

Řešení městského digitálního dvojčete nabízejí prodejci jako Siradel (Engie) a Dassault Systèmes, společnost Greehill se sídlem v Singapuru vyvíjí technologii digitálního dvojčete výhradně optimalizovanou pro zelenou infrastrukturu.

Zpráva společnosti ABI Research o zelené městské infrastruktuře je součástí výzkumné služby společnosti Smart Urban Infrastructure, která zahrnuje výzkum, data a postřehy analytiků.

Zdroj: smartcitiesworld.net

Zdroj: IOT NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy