Přeskočit na obsah

Vykoupení No Man´s Sky: ukázka toho, jak se vypořádat s blamáží

V roce 2013 oznámili vývojáři z Hello Games velmi nadějný projekt s názvem No Man’s Sky, který měl obrovský potenciál a dle toho se ho také hráči i herní média chytli. O propagaci se nakonec postaralo Sony, které hru i uvedlo na svojí E3 konferenci v roce 2014. Obrovská očekávání, upřená pozornost na každý krok a spolupráce se Sony, vedly k tomu, že hra byla v roce 2016 jednou z těch vůbec nejsledovanějších. Jenže už pár týdnů před vydáním se začínaly kupit první problémy a nešlo ani zdaleka o konec noční můry.

Někteří z hráčů se totiž dostali ke kopiím hry dříve, než měli a začali světu sdílet své dojmy a postřehy. Mezi nimi i časté pády hry a možnost dokončit hru výrazně rychleji, než tvrdili tvůrci. Dalším signálem k tomu, že hra má o svůj start obavy bylo, že embargo na recenze končilo až ve chvíli, kdy už měla hra být na trhu. Obavy se potvrdily a hra vyšla se spoustou bugů, které mnohdy přímo „rozbíjely“ hru, snižovaly herní čas a PC hráči si také stěžovali na špatnou optimalizaci.

Fanoušci se těšili na obrovský a propracovaný a procedurálně tvořený vesmír, ve kterém budou moci utopit dlouhé hodiny. Který jim přinese vydatnou zábavu a skvělý pocit z odhalování nových a nových zákoutí nekonečného prostoru. Jenže tady se přepočítali. Všechny činnosti ve hře byly monotónní a neustále se opakovaly, většina věcí, které jste objevili vlastně nepřinášela nic nového, přežívání bylo komicky snadné a boj nezáživný. A čas strávený ve vaší lodi nebyl o moc zábavnější. V kombinaci s bugy, pády hry a vesmírem tak obrovským, že potkat někoho bylo takřka nemožné, všechno mířilo k promarněnému potenciálu. Ke hře, která na dlouhé roky zase vývojáře odradí od pokusů o něco podobného.

A tady by většina herních studií nejspíš hru prostě pohřbila a přestala se o ni velmi rychle starat. Vyšlo by jenom pár opravných patchů, nějaký ten přídavný obsah, který ukáže, že hru vlastně vývojáři ještě nepoložili. Ve skutečnosti už jde ale jenom o jakýsi „damage control“, který má vytvořit dojem, že se na nápravě pracuje, než se média definitivně přestanou o titul výrazně zajímat. Vždyť její potenciál teď už jistě nikdo neuvidí tak jako dříve a šance na další výdělky se tak ztenčuje. Nebo ne?

our community has bought the billboard outside our office to say Thank You

Oh. My. God.https://t.co/oGTjFI4WWG

— Sean Murray (@NoMansSky) June 13, 2019

Hello Games zde měli trošku jiný přístup.  V první řadě slíbili vývojáři, že se zaměří na podporu svých zákazníků a napravování chyb a teprve potom budou přidávat do hry další obsah. A jak řekli, tak také udělali. Napravili kritické problémy a následně se začaly objevovat velké updaty, které přidávaly nové funkce. Jako první přišel update Foundation, který přinesl survival režim, v němž už přežití nebylo tak samozřejmé, nové možnosti jako stavění základen na planetách a také nové předměty či materiály. V nadcházejících letech přicházely další a další updaty s čím dál vyšší frekvencí a přidávaly další vychytávky jako například možnost sdílet své základny s ostatními hráči, podporu dostaly i modifikace na Steamu. Hra se pomalu začínala vzmáhat. Přidala postupně spoustu dalšího obsahu, a dokonce podporu virtuální reality či cross-platform hraní. Svět znovu ožil a Hello Games si začali vysluhovat svoje vykoupení. To, na které většina společností čeká marně, protože si ho nevybojují.

V roce 2019 se ho dočkali. Fanoušci, kteří s No Man’s Sky vydrželi viděli snahu studia. Viděli, jak moc se snaží tvůrci napravit své přešlapy a ocenili jejich přístup dojemným gestem. Ze společně vybraných peněz zaplatili před sídle studia reklamní plochu, na kterou umístili děkovný vzkaz. „Děkujeme Hello Games“ stálo na billboardu. Šlo bezesporu o jedno z nejhezčích gest v historii herního průmyslu, které muselo vehnat slzy do očí snad každého, kdo se na hře podílel.

Graf recenzí na Steamu

A nyní posun do roku 2021. No Man’s Sky se při vydání muselo vypořádat s nekončící řadou negativních recenzí na Steamu. Hra schytávala jednu špatnou kritiku za druhou a cesta zpět měla být hodně dlouhá. Po pěti letech se ale na Steamu konečně u hry objevuje malý a zdánlivě nedůležitý štítek „spíše pozitivní“ u součtu všech recenzí. Po pěti letech se dočkali vývojáři toho zadostiučinění, které celou dobu hledali. Jejich hra není symbolem zklamání a nenaplněných slibů. Je ukázkou toho, že i po zpackaném startu se lze i v herním průmyslu zvednout a vyskočit zpět do sedla. Že i hráči odpouštějí a jediné, co musíte udělat je, ukázat jim, jak moc vám na nich záleží svými činy. Berme to jako příklad toho, jak by se mělo studio vypořádat s blamáží a příslib do budoucna, že možná více vývojářských týmů po počátečním neúspěchu nevzdá svoji práci a bude se snažit o nápravu nezdarů.

Martin Havel

Obrázek: thegamer.com

Zdroj: Gamers Generation

Zdroj: ICT NETWORK NEWS