Přeskočit na obsah

Vypínání internetu uškodilo Kazachstánu jako útočišti těžby Bitcoinů

Reputaci Kazachstánu jako útočiště těžby Bitcoinů uškodilo vypínání internetu při nedávných protestech. Tvrdí to někteří velcí těžaři, na které se dnes odvolává agentura Reuters. Jejich znepokojení ještě umocňují obavy z regulace. Někteří proto zvažují odchod z této středoasijské země, která je globálně druhým největším centrem těžby Bitcoinů.

Takzvaný hashrate, tedy ukazatel výkonnosti bitcoinových sítí, začátkem ledna celosvětově klesl přibližně o 13 procent. Právě v té době byla mimo provoz datová centra v Kazachstánu, která se využívají při těžbě Bitcoinů.

Nepokoje v Kazachstánu propukly 2. ledna jako nenásilné protesty proti zdražení pohonných hmot, později ale dav zaútočil i na vládní budovy v několika městech. Režim prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva nakonec masové demonstrace krvavě potlačil, když povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji a požádal Rusko a další postsovětské státy o vojenskou pomoc.

Většina těžařů kryptoměn v Kazachstánu je nyní znovu on-line, uvedl Alan Doržijev z Národní asociace blockchainového průmyslu a datových center v Kazachstánu. Tato asociace zastupuje čtyři pětiny tamních legálních těžebních společností.

Čtyři z velkých kazachstánských těžařů, které oslovila agentura Reuters, se i po obnovení provozu internetu obávají dalších problémů. Vedle státní regulace čekají, že se oni sami nebo jejich klienti začnou ohlížet po možnosti působit v jiných zemích.

Těžař Vincent Liou, který kvůli levné energii přemístil provoz svého podniku z Číny do Kazachstánu, kvůli změně prostředí zvažuje další přesun, tentokrát do Severní Ameriky nebo do Ruska. „Nyní vyhodnocujeme situaci. Předpokládám, že část výpočtů ponecháme v Kazachstánu a část přesuneme do jiných zemí,“ řekl.

Bitcoin je nejznámější z mnoha tisíc kryptoměn, které existují. Vznikají tak, že počítač řeší komplikované matematické algoritmy a za vyřešení obdrží jeho majitel odměnu v podobě určitého množství bitcoinů. Tento proces se nazývá těžba. Provází ji velká spotřeba energie, a běžnému uživateli se tak obvykle nevyplatí.

Kazachstán se loni stal druhým největším centrem tohoto digitálního odvětví po Spojených státech. Po zásahu Pekingu proti tomuto segmentu přilákal Kazachstán příliv těžařů a rezervací datových center z Číny coby někdejší světové jedničky v tomto odvětví.

Loni v srpnu se Kazachstán podílel na celosvětovém hashrate 18 procenty. V dubnu, před regulačním zásahem v Číně, podíl tohoto středoasijského státu činil osm procent.

Kazachstánské těžební farmy většinou pohánějí stárnoucí uhelné elektrárny. Těžaři donutili tuto bývalou sovětskou republiku elektřinu dovážet a omezovat domácí dodávky, píše Reuters.

Kazachstánská vláda nyní zkoumá, jak zdanit a regulovat toto z velké části podzemní odvětví, které je v zahraničním vlastnictví. V loňském roce vláda oznámila, že hodlá zasáhnout proti neregistrovaným těžařům, kteří podle odhadů mohou spotřebovávat dvakrát více energie než ti oficiálně registrovaní.

17. ledna se Bitcoin podle specializovaného serveru CoinDesk prodával zhruba za 42.670 dolarů (915.100 Kč). Za 24 hodin vykazoval pokles o méně než jedno procento.

Zdroj: ČTK/allnews.cz

Zdroj: CRYPTO WORLD NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy