Přeskočit na obsah

Výrobci čipů TSMC, UMC a Samsung plánují zvýšit ceny

Největší světoví smluvní výrobci čipů varovali zákazníky, že plánují zvýšit ceny až o 20 procent.

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), United Microelectronics Corp. (UMC) a Samsung varují klienty před zvýšením cen s odkazem na obavy z inflace, rostoucí náklady na energii a komponenty a vysoké úrokové sazby.

Složitou záležitostí je globální nejistota způsobená válkou na Ukrajině a pokračující dopady lockdownů v Číně.

Samsung by mohl zvýšit ceny o 15-20 procent v závislosti na procesním uzlu, uvádí Bloomberg. Čím starší čipová technologie, tím vyšší růst ceny.

Očekává se, že zvýšení ceny proběhne v druhé polovině letošního roku, jakmile dokončí jednání se svými klienty.

TSMC a UMC plánují menší, jednociferné zvýšení cen – nicméně zatímco Samsung loni držel ceny stabilní, obě tchajwanské firmy loni zvýšily náklady.

Největší smluvní výrobce čipů na světě, společnost TSMC, loni v srpnu provedla největší zvýšení cen za posledních deset let a zvýšila ceny o 20 procent, protože se zdálo, že bude financovat expanzi továrny v hodnotě 100 miliard dolarů a více, uprostřed globální krize v nabídce čipů.

Nyní se zaměřuje na cenové rozpětí 5-8 procent, opět v závislosti na technologii procesu, uvádí Nikkei Asia.

Očekává se, že toto zvýšení cen vstoupí v platnost od začátku roku 2023.

V loňském roce společnost také uvedla, že ukončí svou obvyklou praxi snižování cen každé čtvrtletí pro své klienty zabývající se návrhem čipů poté, co se jejich produkty dostanou do sériové výroby.

I když se očekává, že globální nedostatek čipů potrvá ještě několik let – zvláště když nedostatek zařízení zpomaluje zavádění nových továren – spotřebitelská poptávka se mění, což může mít dopad na to, jak se nedostatek projevuje.

Na začátku pandemie prudce vzrostla poptávka po domácím počítačovém vybavení. Nyní existují známky toho, že poptávka po chytrých telefonech a počítačích klesá, varoval koncem března předseda TSMC.

Nyní největší čínský výrobce čipů, Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), uvedl, že poptávka po takových produktech prudce klesla – společnost je však akutněji zasažena ukrajinskou válkou, protože má zákazníky v Rusku a na Ukrajině, a zranitelnější vůči čínským lockdownům, které uzavřely obchody.

Globálně, navzdory zpomalení spotřebitelské poptávky, výrobci čipů očekávají, že budou omezeni nabídkou. Očekává se, že poptávka po cloudových serverových čipech a 5G síťových zařízeních bude i nadále růst, a to i při zpomalování ekonomiky.

Zdroj: datacenterdynamics.com

Obrázek: Wikimedia Commons/Peellden

Zdroj: DATACENTER NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS