Přeskočit na obsah

Vysvětlení čtvrtého „půlení“ Bitcoinu

Někdy v dubnu 2024 se odměna, kterou těžaři kryptoměn dostávají za těžbu Bitcoinu (BTC), sníží z 6,25 BTC na 3,125 BTC, což bude mít významné důsledky pro nejhodnotnější digitální měnu světa.

Abychom porozuměli půlení, musíme nejprve udělat krok zpět, abychom si řekli trochu o tom, jak funguje bitcoinová síť.

Na rozdíl od fiat měn, jako je americký dolar nebo čínský jüan, které jsou podporovány centrálními bankami, jsou kryptoměny podporovány základním blockchainem, který obsahuje záznam o každé jednotlivé bitcoinové transakci ve veřejné decentralizované, distribuované účetní knize.

Když utratíte Bitcoin, digitální záznam této transakce je třeba ověřit a přidat do blockchainu. A tady nastupují těžaři. Legitimují a kontrolují bitcoinové transakce a jako odměnu dostávají Bitcoiny jako platbu.

Nyní, bez ohledu na kvantitativní uvolňování, normálně nemůžete tisknout peníze věčně, aniž byste se dostali do hyperinflace (vzpomeňte si na Německo 20. let nebo Argentinu 90. let 20. století).

Aby se tomuto problém vyhnula, bitcoinová síť má předem naprogramovanou horní hranici 21 milionů, přičemž odměna, kterou těžaři dostávají, se zhruba každé čtyři roky sníží na polovinu.

Když byla bitcoinová síť poprvé spuštěna, odměna byla zpočátku nastavena na 50 BTC, což byla částka, která byla dostatečně vysoká na to, aby rychle zvýšila peněžní zásobu a motivovala těžaře k účasti na procesu ověřování. 28. listopadu 2012 se tato odměna snížila o polovinu na 25 BTC, poté 9. července 2016 na 12,5 BTC a 11. května 2020 na 6,25 BTC.

K poslednímu snížení na polovinu dojde někdy v roce 2136, přičemž odměna klesne na 0,00000001 BTC neboli jedno satoshi, což je nejmenší možná nominální hodnota Bitcoinu. Poslední Bitcoin vstoupí do oběhu o čtyři roky později, v roce 2140.

Vzhledem k tomu, že čtvrté půlení je za rohem, někteří se ptali, zda bude těžba stále udržitelná. Moderní těžařské operace jsou dnes nákladným úsilím, často s nepatrnými maržemi, a ztráta poloviny tržeb přes noc by byla pro každou firmu noční můrou.

A když se podíváte na historické výnosy těžařů v Bitcoinech, můžete docela jasně vidět strmý pokles výnosů po každém snížení na polovinu. Ale co je zajímavé, je to, že když to porovnáte s příjmy těžařů v USD, tam je také pokles, ale brzy se zotaví, jak se kryptoměna zhodnocuje. Jinými slovy, těžař může dostat méně Bitcoinů, ale tento Bitcoin má větší hodnotu.

Víme tedy, že síť bude fungovat i po čtvrtém půlení, ale co dalšího se můžeme naučit z předchozích půlení?

Pokud se podíváme na procentuální změnu tržní kapitalizace po půlení, můžeme vidět skoro vzorec. Po druhém a třetím půlení dosáhla tržní kapitalizace svého vrcholu kolem roku a půl. Vrchol druhého půlení nastal 526. den na přibližně 328 miliard USD, což je nárůst o 3 000 %, zatímco vrchol třetího půlení nastal o tři týdny později v 547. den s více než 1,2 bilionu USD, neboli nárůstem těsně pod 700 %.

Protože víme, že k půlení dochází každých 210 000 bloků a že těžba každého bloku trvá přibližně 10 minut, máme dobrou představu, kdy by mělo dojít ke čtvrtému půlení: 21. dubna 2024. Pokud se další půlení bude řídit stejným vzorem jako předchozí dvě, pak by mohlo dojít k vrcholu tržní kapitalizace někdy během třetího týdne v říjnu 2025.

A vzhledem k tomu, že cena Bitcoinu v době psaní tohoto článku nastavuje nové rekordy, bude to opravdu hodně lidí sledovat velmi pozorně.

Zdroj: visualcapitalist.com

Zdroj: ICT NETWORK NEWS