Přeskočit na obsah

VZP loni vydala na léčbu rakoviny 19,3 miliardy Kč, léčilo se 300.000 lidí

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) loni vydala na léčbu rakoviny 19,3 miliardy korun, meziročně částka vzrostla asi o 2,5 miliardy Kč. Léčilo se více než 300.000 jejích pojištěnců, nejčastěji s nádory kůže, prsu nebo mužských pohlavních orgánů. VZP o tom dnes informovala v tiskové zprávě. Klienty VZP je asi 60 procent české populace, ostatní jsou u šesti menších pojišťoven. Celkové náklady systému veřejného zdravotního pojištění byly loni zhruba 434 miliard korun.

Každý rok lékaři diagnostikují nádor více než 85.500 osobám a kolem 28.000 rakovině podlehne. Se zkušeností s léčbou nádoru žije téměř 620.000 lidí. Česko je podle Onkologického profilu země 2023 , který sestavuje Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), v počtu nově diagnostikovaných pacientů nad průměrem zemí Evropské unie.

„Mimo jiné poukazuje na rizikové faktory v Česku, jako je vysoká spotřeba alkoholu, vysoký počet kuřáků i míra nadváhy a obezity v české populaci, která patří k nejvyšším v EU,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Pozitivně naopak OECD hodnotí výrazné zlepšení kvality onkologické léčby v posledních letech a dobře zavedené takzvané screeningové programy, tedy preventivní vyšetřování osob v rizikovém věku. „Míra účasti je vyšší, než je průměr EU, a to jak u screeningu rakoviny děložního čípku, prsu i tlustého střeva a konečníku,“ doplnila.

S nádorem kůže se loni léčilo asi 72.000 pojištěnců VZP, s nádorem prsu 56.000 a s nádory mužských pohlavních orgánů 52.000 lidí. Právě na nádory prostaty se má zaměřit nový screening, který by se měl v pilotním režimu spustit od příštího roku. Od loňského roku také nově zavedený screening plic, do kterého se dosud zapojilo 5000 klientů VZP a díky němuž bylo zachyceno 85 nádorů.

Počty nově odhalených nádorů ovlivnila podle lékařů epidemie covidu-19. Zejména v roce 2020 lidé méně často s potížemi vyhledávali lékaře, proto jsou počty odhalených případů rakoviny nižší. Lékaři ale čekají, že se ve statistikách projeví zhoršením v letech následujících.

TZ

Zdroj: Zdraví-lidé.cz

Generated by Feedzy