Search
Close this search box.

Windows 11 ukončí podporu NTLM

Společnost Microsoft potvrdila své plány ukončit podporu NT LAN Manager (NTLM) ve Windows 11 ve druhé polovině roku, když oznámila řadu nových bezpečnostních opatření k posílení široce používaného desktopového operačního systému.

„Ukončení podpory NTLM bylo velkým požadavkem naší bezpečnostní komunity, protože to posílí autentizaci uživatelů, a ukončení podpory je plánováno na druhou polovinu roku 2024,“ uvedl technologický gigant.

Výrobce Windows původně oznámil své rozhodnutí upustit od NTLM ve prospěch Kerberos pro autentizaci v říjnu 2023.

Kromě nedostatku podpory kryptografických metod, jako je AES nebo SHA-256, byl protokol NTLM také náchylný k relay útokům, technice, kterou široce využíval aktér APT28 napojený na Rusko prostřednictvím zero-day zranitelností v Microsoft Outlook.

Další změny, které přicházejí do Windows 11, zahrnují povolení ochrany Local Security Authority (LSA) ve výchozím nastavení pro nová spotřebitelská zařízení a použití bezpečnosti založené na virtualizaci (VBS) k zabezpečení technologie Windows Hello.

Smart App Control, který chrání uživatele před spuštěním nedůvěryhodných nebo nepodepsaných aplikací, byl také vylepšen modelem umělé inteligence (AI) k určení bezpečnosti aplikací a blokování těch, které jsou neznámé nebo obsahují malware.

Doplňkem Smart App Control je nové end-to-end řešení nazvané Trusted Signing, které umožňuje vývojářům podepisovat své aplikace a zjednodušuje celý proces podepisování certifikátů.

Některá další významná bezpečnostní vylepšení jsou následující:

Izolace aplikací Win32, která je navržena k omezení škod v případě kompromitace aplikace vytvořením bezpečnostní hranice mezi aplikací a operačním systémem
Omezení zneužívání administrátorských oprávnění vyžádáním výslovného schválení uživatelem
VBS enklávy pro vývojáře třetích stran k vytvoření důvěryhodných prostředí pro provádění

 

Microsoft dále uvedl, že z Windows Protected Print Mode (WPP), který představil v prosinci 2023 jako způsob, jak čelit rizikům spojeným s privilegovaným procesem Spooler, se v budoucnu stane výchozím tiskovým režimem.

Tímto způsobem je cílem spustit Print Spooler jako omezenou službu a drasticky omezit jeho atraktivitu jako cesty pro hrozby k získání zvýšených oprávnění na kompromitovaném systému Windows.

Redmond také uvedl, že již nebude důvěřovat certifikátům serverové autentizace TLS (transport layer security) s RSA klíči menšími než 2048 bitů kvůli „pokrokům ve výpočetní síle a kryptanalýze“.

Seznam bezpečnostních funkcí uzavírá Zero Trust Domain Name System (ZTDNS), který má pomoci komerčním zákazníkům uzamknout Windows v jejich sítích tím, že nativně omezí zařízení Windows na připojení pouze ke schváleným síťovým destinacím podle názvu domény.

Zdroj: thehackernews.com

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS  

Zdroj: ICT NETWORK NEWS