Přeskočit na obsah

YouTube deaktivoval kanál ruské dumy, Moskva ohlásila odstřižení celé platformy

Platforma pro sdílení videí YouTube si podepsala vlastní rozsudek, prohlásila mluvčí ruského ministerstva zahraničí poté, co server zakázal kanál dolní komory ruského parlamentu. Moskva tak vystupňovala výhrůžky adresované YouTubu, který společně s jeho mateřskou společností Google obviňuje ze snahy dezinformovat ruské obyvatelstvo. Ruské úřady blokují přístup k Facebooku nebo Instagramu, YouTube ale zatím zůstává v Rusku dostupný.

Google podle amerických médií ukončení činnosti kanálu Duma TV podrobně nevysvětlil. Technologický gigant uvedl, že dodržuje „veškeré aplikovatelné sankce a zákony o souladu v obchodu“. Evropská unie například uložila digitálním platformám blokování obsahu ruských státních médií, přičemž analytici upozorňovali na obzvláště přísné požadavky týkající se Googlu.

Ruská Státní duma o zákazu vysílání na YouTube informovala na síti Telegram, kde uvedla, že její kanál měl 145.000 odběratelů. Mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová následně na stejné platformě uvedla, že „YouTube si právě podepsal svůj vlastní rozsudek“, napsal deník The New York Times. Zacharovová také vyzývala ruské uživatele serveru, aby si zálohovali obsah, který chtějí uchovat, „a to rychle“.

Google, potažmo YouTube, čelí v Rusku výhrůžkám úřadů dlouhodobě. Ruský cenzurní úřad Roskomnadzor koncem března zablokoval službu Google News a nyní varoval, že společnost bude v Rusku čelit dalším postihům kvůli údajnému šíření falešných informací o postupu ruské invaze na Ukrajině.

Vpád ruských vojsk do sousední země vyvolal tvrdá opatření proti ruským státním médiím, která přišla o své kanály na předních platformách i možnost šířit na Západě televizní vysílání. Zásahy vlád a technologických gigantů oslabily ruskou válečnou propagandu, ta ovšem podle analytiků v posledních týdnech našla silnou oporu v médiích čínských, popisuje v pátečním článku deník The Washington Post. Čínské kanály nyní podle jeho zjištění šíří stejné fámy o ukrajinských nacistech nebo biologických zbraních, jaké přicházejí od představitelů Ruska.

„Čínské státem ovládané kanály mají jen na Facebooku více než miliardu sledujících a nabízí ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi silný megafon pro utváření globálního povědomí o válce,“ píše WP. „Kremlu to umožňuje účinně obcházet zákazy, jejichž cílem je omezit dosah ruské propagandy,“ řekl deníku Bret Schafer z týmu monitorujícího informační kampaně při americkém sdružení Alliance for Securing Democracy.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: SOCIAL MEDIA NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS

Generated by Feedzy