Přeskočit na obsah

Zájem Čechů a Slováků o eurovolby je nejnižší v EU

Zájem Čechů a Slováků o příští evropské volby je přesně rok před hlasováním nejnižší ze všech zemí Evropské unie. Vyplývá to z výsledků pravidelného průzkumu Eurobarometr, které dnes představil Evropský parlament. Celkově se podle průzkumu v unijních zemích o volby zajímá 56 procent voličů, což je o šest procentních bodů více než rok před minulými volbami. V Česku je to 27 procent, na Slovensku ještě o procento méně. Téměř tři čtvrtiny lidí jsou přitom přesvědčeny, že činnost EU má dopad na jejich každodenní život. V obou zemích proti loňskému podzimu ubylo lidí, kteří považují členství v unii za dobrou věc.

Lidé půjdou volit nové europoslance začátkem června 2024. Vybírat budou členy více než sedmisethlavého sboru, v němž má Česko 21 zástupců. Volby budou mít vliv i na výběr nového šéfa Evropské komise, v němž však mají konečné slovo lídři členských zemí.

V dosud posledních eurovolbách hlasovalo v roce 2019 lehce přes 50 procent voličů z celé EU. Nejméně jich bylo v Česku a na Slovensku, kde lidé dávají nejnižší zájem najevo i nyní. Nejvíce se naproti tomu zajímají o příští evropské volby Nizozemci, kde se k této otázce kladně vyjádřilo 75 procent respondentů.

“Na volbách záleží. Volby jsou šancí postavit se za věci, které jsou pro vás důležité. Vyzývám všechny, a zejména mladé lidi, aby šli volit a utvářeli Evropskou unii, ve které chtějí žít,” reagovala na výsledky průzkumu předsedkyně EP Roberta Metsolaová.

Celkem 71 procent lidí v unijních zemích je přesvědčeno, že činnost EU má vliv na jejich každodenní život. Mezi Čechy je lidí s tímto názorem nadprůměrných 74 procent.

Proti poslednímu podzimnímu průzkumu kleslo zastoupení lidí, kteří považují členství své země v EU za dobrou věc. V Česku jich je nyní 44 procent, což je o sedm procentních bodů méně než na podzim, na Slovensku ubylo pět procentních bodů a pozitivně o EU smýšlí 39 procent lidí. V unijním průměru dává spokojenost s členstvím najevo 61 procent lidí, což je o bod méně než na podzim.

Za největší současný úspěch evropského bloku považují jeho obyvatelé podporu Ukrajiny, kterou oceňuje 69 procent lidí. V Česku je podpora země napadené Ruskem na druhém místě s 53 procenty spokojených. Více Čechů (59 procent) považuje za hlavní úspěch EU ochranu demokracie.

S fungováním demokracie v unii je spokojeno 54 procent jejích obyvatel. V Česku je to 51 procent lidí, což je o sedm procentních bodů méně, než loni na podzim.

Průzkum Eurobarometr provedla pro EP od 2. do 26. března ve všech 27 členských státech agentura Kantar. Celkem udělala 26.376 rozhovorů, většinou osobních, někdy formou videorozhovoru. Výsledky pro celou EU byly váženy podle počtu obyvatel každé země.

TZ

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS