Přeskočit na obsah

Zaměstnanci Kremlu se podle médií mají kvůli bezpečnosti vzdát telefonů od Applu

Někteří zaměstnanci ruské prezidentské administrativy dostali pokyn, aby se zbavili chytrých telefonů iPhone společnosti Apple, napsal ruský deník Kommersant. Podle informací deníku je za touto výzvou obava, že telefony od firmy Apple jsou zranitelnější než jiné chytré telefony vůči případnému prolomení systému nebo špionáži ze strany západních odborníků.

Zaměstnanci administrativy, kteří mají na starosti domácí politiku, byli během semináře vyzváni, aby se mobilů od Applu zbavili do 1. dubna. „S iPhony je konec. Buď je máme vyhodit, nebo je dát dětem. V březnu to musí udělat všichni,“ citoval Kommersant nejmenovaný zdroj.

Nynější mobilní telefony mají zaměstnanci administrativy nahradit telefony s operačním systém Android, jeho čínskými variantami nebo s ruským systémem Aurora. Ruské úřady se snaží používání posledního jmenovaného systému zpopularizovat a připojit k němu například školy nebo zdravotnická zařízení, upozornil web Rádia Svobodná Evropa. Podle jednoho ze zdrojů Kommersantu je také možné, že prezidentská administrativa zaměstnancům koupí nové a „bezpečné“ telefony.

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov dnes uvedl, že zprávu o zákazu telefonů od Applu nemůže potvrdit ani vyvrátit. Sdělil ale, že chytré telefony podle něj mají problémy s bezpečností obecně.

„Je jasné, že nelze používat chytré telefony k služebním účelům. Ať už by byly jakékoli, není v tom rozdíl. Jakýkoli chytrý telefon má poměrně transparentní mechanismus a nehraje roli, o jaký operační systém jde, zda o Android či iOS,“ citovala Peskova agentura Interfax.

TZ

Zdroj: IT SECURITY NETWORK NEWS

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy