Přeskočit na obsah

ZAT dodá Temelínu soupravy turbogenerátorů za více než 50 milionů korun

Příbramský výrobce řídicích systémů ZAT dodá jaderné elektrárně Temelín další dvě budicí soupravy turbogenerátorů pro turbíny o výkonu 1200 megawattů. Hodnota zakázky je přes 50 milionů korun. Firma tím navazuje na dodávku osmi generátorů dojednanou koncem loňského roku. Oba projekty se uskuteční do roku 2025, oznámila společnost v tiskové zprávě.

„Budicí soupravy, jejichž součástí je regulátor AVR Safety, jsou určeny pro nouzové napájení primárního okruhu jaderné elektrárny. Svým výstupem, tedy velikostí budicího proudu, zajišťují přesnou regulaci statorového napětí generátoru a dalších veličin,“ uvedl ředitel ZAT pro obchod a marketing Karel Stočes. Zařízení podle něj umožňuje zapojení do skupinové regulace s ostatními elektrárnami, což pomáhá stabilitě v celé rozvodné síti.

Regulátor AVR Safety uvedla firma na trh v roce 2020. Jeho přínosem jsou nižší náklady na provoz a také dlouhý životní cyklus minimálně 15 let. ZAT dodává řídicí systémy do jaderné energetiky už 50 let. České systémy jsou na 30 procentech jaderných elektráren v Evropě a deseti procentech ve světě. Za posledních pět let firma investovala do nových technologií, rozvoje infrastruktury, digitalizace, vývoje vlastních platforem, produktů a projektových řešení pro jadernou energetiku přes 200 milionů korun.

Příbramská firma nemá ambice dodávat jen pro velké bloky. Chce se podílet také na projektech výstavby malých modulárních reaktorů v Evropě i ve světě. „Máme zkušenosti s vývojem a nasazením technologií pro malé jaderné reaktory, například v dodávkách pro výzkumný reaktor LVR-15 v Centru výzkumu Řež nebo pro malý experimentální jaderný reaktor v Brazílii. Naše systémy se podílejí i na vývoji jaderného reaktoru čtvrté generace. Jsme připraveni zapojit se už do vývoje nových technologií,“ dodal Stočes.

Firma s 350 zaměstnanci je dodavatelem zejména v oborech jaderné energetiky, klasické energetiky, povrchové těžby a dopravy surovin, plynárenství, dopravy a průmyslových procesů. Sídlí v Příbrami a má pobočky v Plzni a Benešově, v zahraničí na Slovensku a na Kubě. Působí v 65 zemích.

TZ

Foto: Shutterstock

Zdroj: B2B NETWORK NEWS