Přeskočit na obsah

Země a poslanci EU se dohodli na nových pravidlech pro internetový obsah

Vyjednavači Evropského parlamentu a členských zemí EU se dohodli na nových pravidlech, podle kterých musí technologičtí giganti více dohlížet na obsah na svých platformách a platit poplatky regulátorům monitorujícím jejich dodržování. Nenávistné projevy a další nezákonný obsah na internetu by tak v budoucnu měly být odstraňovány rychleji. Dohodu musí ještě potvrdit Evropský parlament a státy EU, což je ale považováno za formalitu, napsala agentura DPA.

Akt o digitálních službách (DSA) je druhým bodem strategie evropské komisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová, jejímž cílem je omezit sílu technologických gigantů. Dohoda byla uzavřena po více než 16 hodinách jednání.

„Máme dohodu o DSA: akt o digitálních službách zajistí, aby to, co je nelegální offline bylo vnímáno a řešeno také jako nelegální online – ne jako slogan, jako realita,“ napsala Vestagerová na Twitteru.

Podle DSA společnostem hrozí za porušení pravidel pokuta až šest procent jejich celosvětového obratu. Při opakovaném porušení by jim mohlo být zakázáno podnikání v EU.

Cílem DSA je mimo jiné zajistit, aby byl ze sítě rychleji odstraňován nezákonný obsah, jako jsou nenávistné projevy, aby se méně sdílely škodlivé dezinformace a válečná propaganda a aby se na internetových tržištích méně prodávaly padělané výrobky.

DSA je součástí rozsáhlého digitální balíčku, který Evropská komise navrhla v prosinci 2020. Druhou částí je akt o digitálních trzích (DMA), u kterého byla dohoda uzavřena koncem března. Cílem DMA je především omezit tržní sílu technologických gigantů, jako Google a Facebook, pomocí přísnějších pravidel.

Zdroj: allnews.cz

Zdroj: eGOVERNMENT NETWORK NEWS

Zdroj: B2B NETWORK NEWS