Search
Close this search box.

#ZkusBus zlepší dopravní situaci na Svitavsku

[[{“value”:”

Pardubický kraj, český start-up CITYA a regionální dopravce BusLine společně na Svitavsku spouští pilotní projekt #ZkusBus, který by mohl být revolucí v cestování po našem regionu. Jízdní řády si totiž budou ve speciální aplikaci určovat sami cestující. Novinka má přinést rozšíření veřejné dopravy a zkvalitnění nabídky služeb pro občany. První měsíc je navíc pro všechny zájemce služba zcela zdarma. Stačí si stáhnout appku, vybrat cíl cesty a vyrazit.

#ZkusBus přináší flexibilní a rychlý způsob cestování v rámci Svitav a blízkých obcí od Opatova po Radiměř. Umožní se cestujícím během 15 minut dostat kamkoliv budou potřebovat. A jak to celé funguje?

V přehledné aplikaci #ZkusBus dostupné na Google Store i Apple Store si pár kliknutími objednáte a zaplatíte minibus s logem Pardubického kraje, který pro vás za pár okamžiků přijede na takzvanou virtuální zastávku. Ta se bude nacházet na bezpečném místě v blízkosti vašeho bydliště či aktuální polohy, kde zde se zrovna nacházíte. Řidiči řeknete pouze své jméno a jedete. Služba je tu pro vás každý pracovní den mezi 8 a 20 hodinou.

Alternativa k autobusům pod taktovkou Pardubického kraje

„Jedná se o pilotní a dovolím si dodat, že i unikátní projekt, kterým chceme lidem nabídnout alternativu ke klasickým autobusům. Ty mají pevně dané jízdní řády, takže nejsou flexibilní co se zastávek i času týče. Navíc je jejich provoz drahý, takže se ekonomicky nevyplatí na méně využívaných trasách ‚vozit vzduch‘. Proto je tu #ZkusBus, kde si jízdní řády uzpůsobíte sami. Kolik vás bude cesta stát, uvidíte dopředu v aplikaci. Garantujeme její výši bez jakýchkoliv dalších poplatků na straně zákazníka. Cílíme nejenom na seniory mířící na úřad či k lékaři, ale i mládež dojíždějící na kroužky či maminky na mateřské dovolené, které se potřebují dostat z okolních obcí do Svitav. První měsíc od zahájení služby budete moci využívat #ZkusBus zcela zdarma. Po tomto úvodním zkušebním režimu bude cena jízdenky činit zhruba 40 až 45 Kč, a to i jednoho rodiče se dvěma malými dětmi,“ vysvětluje náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš s tím, že pokud se provoz osvědčí, chce Pardubický kraj tuto formu dopravy nabídnout i do dalších částí regionu.

Zkušební provoz bude trvat od 13. května do 13. října. Pak dojde k vyhodnocení dat a celého fungování #ZkusBusu.

Minibusem se můžete svézt mezi Svitavami a Opatovem, Opatovcem, Dětřichovem, Koclířovem, Kamennou Horkou, Hradcem nad Svitavou, Radiměří a Vendolím.

Provoz pouze v rámci Svitav nebude možný, protože #ZkusBus nemá plnit roli městské hromadné dopravy či konkurovat svitavskému Senior Taxi. Posláním #ZkusBusu je zajistit obyvatelům okolních obcí snadnou cestu do regionálního centra za lékařem, na úřad, nákupy a další aktivity.

Tuzemský start-up CityA je průkopníkem na poli poptávkové dopravy

Že #ZkusBus není a nebude klasické taxi, ale doplněk k oficiální veřejné dopravě, potvrzuje i to, že v minibusu budou s vámi další cestující. Ti se v daný čas a požadovaném směru budou také potřebovat někam dostat. Chytrý algoritmus bude vždy vypočítávat tu nejefektivnější trasu, abyste se dostali pohodlně, bezpečně a rychle tam, kam máte namířeno.

„Technologie CITYA už více než rok a půl úspěšně funguje v Říčanech u Prahy a v obcích okolo Říčan. Během našeho působení jsme tam odvozili desítky tisíc cestujících s průměrnou obsazeností čtyři až šest míst a průměrným hodnocením jízd pět hvězdiček z pěti. Z dat zároveň vidíme, že jsou naše služby nejvíce oblíbené u rodičů s dětmi. Na skvělé výsledky z Říčan chceme navázat i na Svitavsku. Z naší dopravní analýzy nám vyšlo, že Svitavy jsou pro spuštění operativní veřejné dopravy v Pardubickém kraji skvělý začátek. Nabízí nejvhodnější podmínky a existující veřejná doprava zde potřebuje doplnit flexibilnější alternativou. Mám radost, že našimi technologiemi můžeme vytvářet příznivější podmínky pro život místních a také pro udržitelnou a kvalitní veřejnou dopravu,” říká CEO CITYA Dominik Janík.

„Tohle je jen začátek, věřím, že dlouhodobé spolupráce, ve které jdeme směrem k využívání menších, ekologičtějších a v budoucnu plně elektrických a autonomních autobusů. Naším cílem je, aby zodpovědná mobilita – tedy volba necestovat všude vlastním autem a chovat se ekologicky – byla dostupná pro všechny, ne jen pro ty, kteří si mohou dovolit dnes ne úplně dostupný elektromobil,“ dodává.

#ZkusBus je pro maminky s kočáry, děti, dospělé i seniory!

Společnost Busline dodává do projektu vozidlo s řidičem. „V okolí Svitav nasazujeme vozidlo Ford Turneo. Kromě místa pro řidiče má sedm sedadel pro cestující. Auto je vybaveno klimatizací, z obou stran pojízdnými dveřmi, otočnými sedadly, prostorným kufrem pro kočárek, dětskou sedačkou a dalšími věcmi zpříjemňující komfortní jízdu. Značnou výhodou pro nás je, že řidič nemusí být držitelem řidičského oprávnění skupiny D, stáčí mu pouze klasické B a průkaz taxislužby. Společnost Busline Pardubicko disponuje potřebnou licencí k provozování taxislužby,” sdělil zástupce dopravce Jakub Hanzlík.

Odbavení probíhá zcela mimo řidiče, který od zákazníků nepřijímá žádné peníze. Do auta mohou nejenom kočárky, ale i domácí mazlíčci. „Vše si objednává cestující přes aplikaci, v autě není žádný odbavovací systém a řidič se může plně soustředit na svoji činnost, od které je slovo řidič odvozeno – tedy řízení, což urychluje celý proces a zvyšuje bezpečnost provozu,“ doplňuje Hanzlík.

Odkaz ke stažení aplikace

App store: https://apps.apple.com/cz/app/zkusbus/id6499282412

Google play: https://play.google.com/store/apps/details?id=io.citya.passenger.zkusbus

Zdroj: Pardubický kraj

Zdroj: eGOVERNMENT.NEWS“}]] 

​ 

Zdroj: B2B NETWORK NEWS