Přeskočit na obsah

Změna klimatu je hlavním tématem čtvrtého ročníku Energetické olympiády

Na podzim proběhne již čtvrtý ročník Energetické olympiády, akce pro středoškolské studenty, na které se podílí Fakulta elektrotechnická (FEL) ČVUT v Praze. Obě kola letos spojí téma klimatické změny a v rámci projektu proběhne také Energetická konference pro studenty i širokou veřejnost.

Do 6. října 2021 mají studenti středních škol a gymnázií možnost registrovat se k účasti na Energetické olympiádě. Školní kolo soutěže proběhne online 15. října 2021. Nejúspěšnějších 25 týmů pak postoupí do finálového kola, které proběhne 4.-5. listopadu 2021 na FEL ČVUT v Praze. Společným tématem obou kol olympiády je změna klimatu.

V případě nepříznivé epidemiologické situace proběhne finálové kolo online. Definitivní rozhodnutí padne na přelomu září a října.

„Jedná se o velmi aktuální problematiku, která má celosvětový dopad a jejím důsledkům bude právě nastupující generace čelit. Víme, že mladí lidé nejsou k této otázce lhostejní a chceme jim dát prostor k získání a sdílení relevantních informací,“ vysvětluje koordinátorka soutěže Adéla Holasová volbu tematického rámce.

Akce s názvem Energetická konference, aneb veřejná debata o klimatických změnách, se uskuteční 3. listopadu 2021 na FEL ČVUT v Praze. V rámci akce proběhnou přednášky odborníků z oboru klimatologie, energetiky, vodohospodářství nebo dopravy a následná moderovaná plenární debata, během které budou mít studenti příležitost přednést své názory a podněty nebo pokládat přednášejícím dotazy. Konference je určena především studentům středních škol, otevřena ale bude po předchozí rezervaci zdarma i široké veřejnosti. Cílem akce je poskytnout zájemcům relevantní informace a zároveň vytvořit prostor pro diskusi.

Na vítězný tým čeká odměna ve výši 50 000 Kč a studenti prvních tří nejúspěšnějších týmů si zajistí možnost dostat se na vysokou školu bez přijímacích zkoušek. Výherci se mohou těšit také na hodnotné ceny, které do soutěže věnují partneři projektu.

Pořadatelé očekávají nárůst přihlášených týmů oproti loňskému ročníku, který z důvodu protiepidemických opatření proběhl kompletně online. Ve třetím ročníku soupeřilo ve školním kole 258 týmů. Z výsledných prací 25 finálových týmů porotu nejvíce zaujala prezentace Energofit – Fitness tracker pro vaší fakturu za energii, kterou vytvořil tým X5O!P%@AP[4PZX54(P^)7CC)7}$EICAR. Vítězství si ve třetím ročníku připsali studenti Jan Černohorský a Šimon Šustek z Gymnázia J.S.Machara z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi.

Akce vznikla ve spolupráci s Fakultou elektrotechnickou ČVUT v Praze. Generální partnerem projektu je společnost ČEPS a záštitu převzalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

TZ

@RadekVyskovsky

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy