Přeskočit na obsah

200Mpx snímač pro dokonalé obrázky ve vysokém rozlišení

Samsung představil svůj nejnovější 200megapixelový (Mpx) obrazový snímač ISOCELL HP2 s vylepšenou technologií pixelů, které dokážou pojmout větší množství elektrického náboje.

Snímač ISOCELL HP2 obsahuje 200 milionů pixelů o velikosti 0,6 mikrometru (μm) v optickém formátu 1/1,3″, což je velikost snímače, jaká se běžně používá u hlavních fotoaparátů smartphonů s rozlišením 108 Mpx. Uživatelé se tak mohou těšit z ještě vyššího rozlišení nejnovějších špičkových chytrých telefonů, aniž by bylo zapotřebí zvětšit velikost vyčnívajícího ostrůvku fotoaparátů.

Díky pokročilé technologii sdružování pixelů Samsung Tetra2pixel dodává snímač HP2 fotoaparátu větší všestrannost, protože simuluje různé velikosti pixelů pro přizpůsobení různým úrovním osvětlení. Při slabém osvětlením se snímač transformuje na 1,2μm/50Mpx nebo 2,4μm/12,5Mpx obrazový snímač tím, že spojí 4 až 16 sousedících pixelů. Při snímání plnohodnotného videa v rozlišení 8K, což je přibližně 33 Mpx, se snímač HP2 přepne do režimu 1,2μm/50Mpx, aby se minimalizoval ořez obrazu a zachytila se větší část scény. Natáčení v rozlišení 8K rychlostí 30 snímků za sekundu (fps), široký úhel záběru a větší velikost pixelů dokáže vytvořit ostrá filmová videa.

Vybledlé nekontrastní snímky kvůli příliš jasně osvětlenému prostředí lze s HP2 výrazně omezit díky nové technologii Samsung Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG). Ve fotodiodě každého pixelu je na spodní straně umístěno přenosové hradlo, které přenáší elektrony z pixelů do logické vrstvy. Vysoká přesnost výroby polovodičových prvků umožnila použít technologii D-VTG pro přidání druhého přenosového hradla a zvýšit schopnost pixelů ukládat elektrický náboj o více než 33 procent. Díky většímu množství uložených elektronů a efektivnímu přenosu signálu může tato metoda snížit přeexponovanost a zlepšit reprodukci barev zejména při velmi intenzivním osvětlení.

Automatické zaostřování fotoaparátu při slabém osvětlení je u HP2 vylepšeno technologií Super QPD, která umožňuje snímači využít jako zaostřovací prvky všech 200 milionů pixelů. Pro účely zaostřování jsou sousedící pixely seskupeny do čtveřic a provádí se rozpoznávání horizontálních i vertikálních změn vzoru, což přináší rychlejší a přesnější automatické zaostřování. Díky využití bohatých vzorových dat spolu s ohromným počtem referenčních bodů je nový snímač schopen rychlého automatického zaostřování, a to i ve slabě osvětleném prostředí.

Pro maximální funkčnost technologie HDR, která zajišťuje vysoký dynamický rozsah obrazu, zavádí společnost Samsung funkci DSG v režimu 50Mpx , která na analogový signál přijímaný na úrovni pixelů aplikuje dva samostatné koeficienty převodu. Další podporu pro HDR zajišťuje funkce Smart-ISO Pro, která zpracovává jednotlivé snímky s různými nastaveními hodnoty ISO a slučuje je dohromady, což umožňuje pořizovat v režimu HDR 12,5Mpx fotografie nebo video v rozlišení 4K při 60 fps.

Snímač Samsung ISOCELL HP2 se již začal sériově vyrábět.

TZ

Zdroj: ICT NETWORK NEWS

Generated by Feedzy